Mèdia 01/02/2014

Les goteres de Buckingham i la vaga d'Albert II

La reina Elisabet d'Anglaterra només ha disminuït en un 5% la seva despesa mentre que els ministeris del Regne Unit ja han rebaixat en una tercera part el seu pressupost des que hi ha crisi

Joan Callarissa
2 min
Les goteres de Buckingham  i la vaga d'Albert II

BarcelonaLa crisi no perdona. Ningú s'escapa de les urpes de l'austeritat. O, si més no, de l'augment de l'austeritat. Les monarquies europees, que no pateixen precisament la pobresa energètica, tampoc viuen tan bé com vivien. I si ho fan, almenys, han d'aguantar que algú els digui que això no és el que toca.

La primera afectada per la moderació de la despesa hauria d'haver estat la reina Elisabet d'Anglaterra, que només ha disminuït en un 5% la seva despesa mentre que els ministeris del Regne Unit ja han rebaixat en una tercera part el seu pressupost des que hi ha crisi.

Per aquest motiu, i perquè l'any passat la monarca va tenir un dèficit de 2,3 milions de lliures, la Comissió de Comptes del Parlament britànic li ha recomanat que si amb els 38 milions d'euros que se li ingressen no en té prou val més que comenci a rendibilitzar el patrimoni. Entre altres coses, li han recordat que no pot tenir 350 residències i que no pot ser que el Palau de Buckingham estigui només obert al públic dos mesos a l'any.

Una altra mostra de poca sensibilitat de la monarca respecte a la situació general és que s'estigui gastant els estalvis. Els seus fons han baixat 40 milions d'euros des del 2001. Però no és aquesta l'única crítica que des del Parlament fan a la monarca. Asseguren que en algunes de les seves residències els empleats han hagut de recollir l'aigua de les goteres amb cubells per impedir que perjudiqui les obres d'art i que les antiguitats es facin malbé. I això que el seu sou anual està pensat per mantenir aquest patrimoni, que és de tots.

Però Elisabet II no està sola en les retallades monàrquiques. El rei abdicat de Bèlgica, Albert II, ha perdut 300.000 dòlars de la seva pensió anual de jubilació reial. Ell, però, hauria decidit rebel·lar-se perquè cobra només 1.200.000 dòlars a l'any. Per això, segons el diari belga Het Nieuwsblad, ha decidit no assistir als pocs actes oficials a què acudia des que va abdicar. Una vaga que justifiquen a Palau dient que no vol eclipsar el seu fill, l'actual rei.

stats