Mèdia 05/04/2022

El govern britànic posarà a la venda Channel 4

L'executiu ha donat llum verda a la privatització del canal de televisió

2 min
La cadena de televisió britànica Channel 4

BarcelonaDesprés d'anys plantejant la possibilitat de privatitzar Channel 4, el govern britànic ha fet un pas endavant i es vendrà el canal de televisió. Segons van anunciar ahir els responsables de Channel 4, el govern de Johnson ha decidit executar els plans per privatitzar la cadena, que és de propietat pública però es finança a través de la publicitat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La cadena va néixer l'any 1982 i es va crear com a alternativa als canals també públics BBC One i BBC Two. La notícia de la privatització es va fer pública després que es filtrés un e-mail que Alex Mahon, directora de Channel 4, va enviar als treballadors de la cadena en el qual els anunciava que havia estat informada que el govern continuava amb els plans per vendre el canal. En la comunicació, Mahon remarcava que el procés de privatització es podria arribar a allargar uns 18 mesos. "En les nostres converses amb el govern durant aquest període de reflexió, hem proposat la nostra visió per a la cadena per als pròxims 40 anys amb la confiança que ens permetria aconseguir els mateixos èxits que hem tingut durant els últims 40", diu.

Els responsables de Channel 4 expressaven ahir la seva "decepció" pel fet que el govern no hagués tingut en compte els arguments contra la privatització que havien presentat en la fase prèvia de consultes abans de la presa de decisió. La direcció de la cadena sosté que es va presentar una "alternativa real" que hauria assegurat "la futura estabilitat financera" de Channel 4 i hauria protegit el seu paper de servei públic. Lamenten que el govern no cregui que la cadena té capacitat per "continuar encarregant programes molt estimats al sector audiovisual independent del Regne Unit que representen i celebren tots els aspectes de la vida britànica, i alhora augmentar la seva contribució a la societat i mantenir la propietat de titularitat pública".

"Channel 4 és, amb raó, estimada pels britànics, i vull que continuï sent així. He arribat a la conclusió que la propietat pública impossibilita que Channel 4 competeixi amb gegants de l'streaming com Netflix o Amazon", argumenta la secretària de Cultura, Nadine Dorries, que creu que la privatització donarà una empenta a la cadena. Una font pròxima al govern ha remarcat a la BBC que "si bé Channel 4 com a negoci està funcionant bé actualment, la propietat pública l'està llastrant en un ambient de ràpids canvis i competitivitat".

Després de l'anunci de Channel 4, els laboristes s'han manifestat en contra de les intencions de Johnson. "Vendre Channel 4, que en realitat no costa ni un cèntim als contribuents, segurament a una empresa estrangera, no té cap mena de sentit. Suposarà la pèrdua de llocs de feina i oportunitats tant al nord del Regne Unit com a Yorkshire, i malmetrà la indústria creativa britànica", assegurava la secretària de Cultura a l'ombra, Lucy Powell.

Segons el diari The Telegraph, la intenció del govern és treure la cadena a subhasta la primavera del 2023, de manera que la privatització es faci efectiva abans de les pròximes eleccions generals, previstes per al maig del 2024.

Durant les seves quatre dècades d'història, Channel 4 ha destacat per una programació trencadora i per convertir-se en un símbol del talent audiovisual britànic. De la cadena han sorgit programes molt populars al país com The great british bake off i sèries aclamades per la crítica com It's a sin, Derry girls, The it crowd o Shameless.

stats