Mèdia 29/04/2013

Metges de capçalera critiquen que els personatges de 'Gran Nord' beguin i fumin

TV3 estrena aquest dilluns la segona temporada de la sèrie

Efe
2 min
'Gran Nord' / TV3

BarcelonaEl Grup d'Atenció Primària d'Abordatge del Tabaquisme de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) ha criticat que els personatges de la sèrie de TV3 'Gran Nord', que aquest dilluns estrena la seva segona temporada, fumin i beguin sense que això sigui rellevant per a la trama.

"Volem cridar l'atenció d'una situació en què un producte de la televisió pública del nostre país contradiu allò que la mateixa societat ha volgut regular a través de la llei, en un esforç per estendre la protecció sobre el fum del treball a totes les instàncies i grups de població", explica la CAMFIC en un comunicat.

Segons aquesta associació de metges, la sèrie de TV3 "ofereix repetides escenes de consum de cervesa i tabac, sovint sense cap relació rellevant amb la trama del capítol corresponent".

"En concret –afegeix la nota– es produeix l'aparició de personatges que es posen a fumar en un context vinculat a festa, diversió col·lectiva, gratificació social, etc., o bé en un moment de plaer o recompensa per al personatge en particular".

Pels metges, "aquest tipus d'imatges en les quals el cigarret pren protagonisme en pantalla ataquen amb una perversa subtilitat els esforços de les autoritats sanitàries i associacions de pacients per reduir l'hàbit tabàquic". Creuen que les imatges de personatges fumant "contribueixen a fer publicitat del tabac, encara que no esmentin marques concretes".

La CAMFIC demana a TV3 que "sintonitzi amb el teixit social del país al qual serveix, en el qual la majoria de la població diu 'no' al tabac, en el qual el fum del cigarret és una molesta excepció i en el qual el consum de cervesa sense alcohol és cada vegada més popular".

Per això, els metges entenen que "una primera mesura prou eficaç seria advertir l'espectador sobre l'evidència científica que mostra que fumar i beure en excés pot provocar greus danys a la salut, i molt especialment quan hi ha persones no fumadores exposades al fum dels cigarrets d'uns altres".

stats