Regne Unit

Victòria parcial del príncep Enric en la batalla legal que lliura contra Rupert Murdoch

La demanda per escoltes il·legals contra 'The Sun' i 'News of the World' es resoldrà al Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les

3 min
El príncep Enric, duc de Sussex, arriba al Tribunal Superior de Londres

LondresÈxit (de moment) del príncep Enric en la seva demanda contra la companyia News Group Newspapers (NGN) –propietària de The Sun i del ja desaparegut News of the World– per piratejar el seu telèfon mòbil i utilitzar detectius privats amb l'objectiu d'obtenir informació relativa a la seva vida privada entre els anys 1990 i 2016. El jutge Timothy Fancourt, del Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les, ha dictaminat aquest dijous que Enric té dret a tirar endavant el procés judicial. NGN, propietat del magnat dels mitjans de comunicació Rupert Murdoch, sostenia que havia transcorregut massa temps des de la suposada comissió dels delictes de què el príncep acusava l'empresa perquè ara fossin susceptibles de ser jutjats. En qualsevol cas, NGN sempre ha negat la comissió de cap delicte.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El passat mes d'abril, deu dies abans de la coronació de Carles III i en el transcurs de les sessions preliminars que ha presidit el magistrat Timothy Fancourt, Enric va revelar un pacte secret entre el palau de Buckingham, el seu pare i el seu germà, Guillem, i el grup Murdoch, per rebre una indemnització a canvi d'oblidar-se de la presumpta intromissió. El pacte implicava, sempre segons la versió del segon fill de Diana Spencer i Carles d'Anglaterra, que cap membre de la família reial portaria als tribunals les capçaleres del grup en tant que responsables civils d'escoltes i altres mètodes il·legals. Aquesta estratègia d'apaivagament tenia com a objectiu guanyar-se el suport de The Sun per aplanar el camí a la coronació de Camil·la, quan arribés el moment. En el mateix testimoni escrit presentat per l'equip legal d'Enric, el duc de Sussex suggeria també que el seu pare va soscavar la benedicció que la reina li hauria donat el 2017 perquè, amb el seu consentiment, demandés el grup.

Amb diferents correus electrònics, els advocats del demandant van demostrar l'existència de l'acord. Hi van incloure l'intercanvi de comunicacions entre alts executius de les empreses matrius d'NGN i el personal del palau el 2017 i el 2018. David Sherborne, un dels advocats d'Enric, també va sostenir, amb proves documentals, que el príncep de Gal·les, Guillem, el germà gran d'Enric, va resoldre una reclamació contra NGN "per una suma molt gran de diners" el 2020. En l'acord econòmic, "admetia l'afirmació que hi havia un acord secret". Per aquest cúmul de raons, Enric no va demandar la companyia de Murdoch fins al setembre del 2019, quan ja havia passat més temps del que marca la llei per presentar una demanda civil.

Precedent amb Hugh Grant

Però el jutge Fancourt reconeix, en el seu dictamen, que una part de la demanda de danys i perjudicis del duc podrà ser investigada, en un procediment oral que hauria de començar el gener de l'any vinent. El mateix Fancourt ja havia dictaminat al maig que una altra reclamació, en aquest cas de l'actor Hugh Grant, sobre una presumpta recopilació d'informació il·legal, a part de les acusacions de pirateria telefònica, també podrà ser jutjada. Grant, de 62 anys, demanda NGN només en relació amb The Sun, després d'haver resolt el 2012 una reclamació amb l'editor de News of the World per les mateixes pràctiques.

El príncep Enric està involucrat en sis batalles legals al Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les, entre d'altres, contra el Mirror Group Newspapers (MGN), també per presumpta recopilació d'informació il·legal a les capçaleres de la companyia. Durant el judici, els advocats d'MGN van acusar el duc de Sussex de voler "reformar els mitjans britànics" com a part de la seva croada en curs. La d'avui és una victòria d'Enric sobre Murdoch, en tant que representant de les pitjors pràctiques de l'ecosistema mediàtic britànic, tot i que, de moment, només és una victòria parcial.

stats