LA TRIA 'TECH'

15 receptes per automatitzar la vostra vida digital

IFTTT són les sigles de la frase anglesa 'If This Then That' [Si això, aleshores allò], una expressió habitual en qualsevol procés de decisió i en els programes informàtics. També és el nom d'un servei web que permet interconnectar més de 70 populars aplicacions web i mòbils per automatitzar operacions quan es compleixin determinades condicions: avisa'm per correu si demà ha de ploure; quan pugi una foto a Instagram, guarda-la al meu Dropbox... Aquestes combinacions es diuen receptes, i a Ifttt.com n'hi ha centenars, creades pels mateixos usuaris, que podeu aplicar al vostre cas directament o bé modificar-les per adaptar-les com us convingui. Aquestes són algunes de les més populars.

Guarda al meu Dropbox totes les fotografies de Facebook on m'hagin etiquetat.

Avisa'm per correu electrònic si demà ha de ploure.

Apaga i encén els llums de casa el dia del meu aniversari. Cal tenir un endoll WeMo de Belkin controlable per internet. En canvi, si teniu bombetes Hue de Philips, també controlables des de la xarxa, podeu canviar-ne el color segons el temps que faci.

Quan marqui un correu a Gmail com a important, envia'l al meu Evernote.

Fes una còpia dels meus contactes en un full de càlcul de Google Drive i actualitza'l cada vegada que n'afegeixi algun.

Quan canviï la foto del meu perfil de Facebook, canvia-la també a Twitter.

- Avisa'm per correu quan hi hagi un nou àlbum MP3 gratuït a Amazon o una cançó de regal a iTunes.

Si marco un tuit com a preferit, guarda a Readability els enllaços que conté per llegir-los més tard en format simplificat.

Agraeix a algú que t'hagi començat a seguir a Twitter (a partir de la notificació rebuda per correu).

Guarda al meu calendari de Google cada 'check-in' que faci a Foursquare.

Converteix els documents PDF i Word que poso en una carpeta de Dropbox i envia'ls al meu Kindle.

Arxiva a Evernote tots els articles d'una web que continguin una paraula determinada (fa servir el canal RSS).

Sincronitza el contingut del meu Dropbox amb el del meu SkyDrive.

En cada cas, cal disposar de compte en els dos 'ingredients' de la recepta i estar donat d'alta a IFTTT. Hi ha serveis que poden actuar com 'això' −el disparador de l'acció−, d'altres que es poden comportar com 'allò' −l'acció que s'ha de fer−, i molts d'ells contemplen les dues possibilitats. En canvi, algunes receptes només es poden fer servir als EUA, perquè impliquen l'emissió o la recepció de trucades telefòniques o missatges de veu en aquell país.

IFTTT és en molts casos l'única opció per vincular serveis i aplicacions que s'ignoren mútuament. Però fins i tot quan ofereixen la possibilitat de vincular-los −per exemple, els comptes de Facebook i de Twitter es poden connectar de manera estàndard−, pot resultar més pràctic fer-ho també mitjançant IFTTT per tenir al mateix lloc tots els automatismes de la nostra vida digital.