PAREU MÀQUINES
Mèdia 12/09/2019

A quina hora es va fer la foto de la portada de 'La Razón'?

El diari publica una imatge presa una hora abans de l'inici de la manifestació

2 min
portada razon 12/09/19

BarcelonaA la redacció de 'La Razón' aquest dimecres a la tarda tenien un problema: volien titular per la pèrdua de manifestants a la Diada amb un suposadament enginyós joc de paraules ("Sentència a la Diada: perd gairebé la meitat d'assistents"), però les imatges no acabaven de reflectir la idea. Entenc la sensació de frustració perquè, amb els estàndards de participació en manifestacions al món occidental, 600.000 persones continuen sent moltes, m'atreviria a dir que moltíssimes. Per tant, és lògic que a les fotos es veiés molta gent.

Tot i això, tenien opcions. Podrien haver triat una imatge de detall, i ningú hauria dit res. O podrien haver fet el que una mínima ètica periodística imposava: una foto de la plaça d'Espanya en el moment àlgid de la manifestació per traslladar al lector la realitat, és a dir, que tot i la baixada de participació l'independentisme encara és capaç de mobilitzar molta gent. Però no. Aquesta opció es devia descartar perquè al final es va triar una imatge en què es veu la plaça Espanya gairebé sense gent, com a molt uns pocs centenars de persones.

El problema per a 'La Razón' és que, amb una mínima investigació, podem saber a quina hora es va fer la foto. La instantània és del fotògraf de l'agència Efe Alberto Estévez i la va fer, com a mínim, una hora abans de l'inici de la manifestació. De fet, es va enviar a les redaccions a les 16.14 hores. Si descomptem el temps que es triga a editar les fotografies i escriure el corresponent peu de foto, podem aventurar que la foto es va fer entre mitja hora i una hora abans, o sigui, entre les 15.15 i les 15.45 hores. En realitat, Estévez va considerar que, per a l'hora que era, ja hi havia molta gent, i va escriure al peu: "Nombroses persones esperen a la plaça d'Espanya l'inici de la manifestació".

I com diria Melero: "No tinc més preguntes, senyor fiscal".

stats