Mèdia 28/01/2014

La vaga indefinida segueix planant sobre TV3 i Catalunya Ràdio

Les aturades de 12 hores van tenir ahir un amplíssim seguiment

Albert Castellví Roca
3 min

Barcelona.Els treballadors de Televisió de Catalunya van confirmar ahir la convocatòria de 24 hores de vaga per a aquest dijous, però en canvi van ajornar, com a mínim fins demà, la decisió sobre tirar endavant o no l'aturada indefinida que van anunciar fa 15 dies. L'evolució de les negociacions sobre el nou conveni durant aquesta setmana serà clau per determinar l'abast de les protestes dels empleats de la televisió pública i també dels de Catalunya Ràdio, que demà han de decidir si se sumen a l'aturada de dijous i que també mantenen sobre la taula l'opció de la vaga indefinida.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquest divendres s'acaba la vigència de l'actual conveni -segons l'acord a què van arribar, a l'estiu, l'empresa i els treballadors per prorrogar-lo un mes- i també, per tant, el termini per tenir enllestit el nou text. Ara, però, els comitès d'empresa reclamen més temps per negociar i es neguen a acceptar la intenció de la direcció de rebaixar els salaris per equiparar-los als del sector sanitari públic, la qual cosa, segons denuncien, afectaria sobretot els treballadors amb sous més baixos. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) defensa que la mesura és imprescindible per eixugar el dèficit d'11 milions del 2013 i quadrar el pressupost d'enguany.

Per mostrar la seva oposició a la proposta -que, segons la reforma laboral del 2012, l'empresa podria imposar unilateralment si no hi ha acord abans de divendres-, les plantilles de tots dos mitjans van fer ahir una aturada de dotze hores -de 9.00 a 21.00 a Catalunya Ràdio i de 10.00 a 22.00 a TV3-, que va ser seguida massivament: segons els respectius comitès -la CCMA no en va oferir dades-, un 90% dels empleats de l'emissora i un 95% dels de la televisió van secundar la vaga.

Els treballadors, però, encara confien que l'empresa acceptarà la petició d'allargar el termini de negociació i per això mantenen en l'aire la convocatòria de la vaga indefinida. A Catalunya Ràdio hi ha prevista una reunió de la comissió negociadora del conveni avui mateix, i a TV3 se n'espera una demà i una altra divendres. Aquell mateix dia el president de la CCMA, Brauli Duart, i els directors de la televisió, Eugeni Sallent, i de la ràdio, Fèlix Riera, han de comparèixer davant de la comissió parlamentària de control als mitjans públics, on s'espera que els grups de l'oposició "plantegin batalla", segons el comitè de TV3. Del que passi en totes aquestes trobades en dependrà, en bona part, la decisió final dels treballadors.

En tot cas, i davant d'un calendari tan atapeït, els representants de la plantilla de TV3 ja assumeixen que la vaga indefinida, si n'hi ha, començarà més tard de l'1 de febrer, la data anunciada inicialment -a Catalunya Ràdio no se n'havia fixat cap-. Així mateix, el comitè obre la porta a plantejar alguna mesura de protesta "alternativa" que permetés als treballadors reivindicar el seu posicionament sense arribar a l'extrem de la vaga indefinida.

Un "cordó humà" impedeix emetre un 'TN migdia' reduït

Els serveis mínims fixats per a la jornada d'ahir -marcats pel departament d'Empresa i Ocupació sense pacte amb els treballadors- obligaven a emetre un terç de la programació informativa. En el cas de TV3, això implicava versions reduïdes dels Telenotícies i 10 minuts cada mitja hora al 3/24. Al migdia, però, un "cordó humà" davant del plató, segons fonts del comitè, va impedir l'emissió del TN. "Considerem que bloquejar el dret a la informació no és la millor manera de defensar el servei públic", van declarar a l'ARA fonts de la direcció de la CCMA, que recorden, a més, que "el que està en joc ara no és el servei públic de comunicació sinó unes condicions de treball".

stats