Mèdia 27/01/2022

El IX Premi Planes d’investigació periodística queda desert per decisió del jurat

El guardó el convoca el Col·legi de Periodistes de Catalunya amb el suport de l'Ajuntament de Manresa

ARA
2 min
El premi homenatja el periodista Josep Maria Planes, pioner del periodisme d'investigació a Catalunya

El jurat del Premi Josep M. Planes d'investigació periodística ha decidit declarar-ne la novena edició deserta, segons ha informat el Col·legi de Periodistes de Catalunya, impulsor del guardó amb el suport de l'Ajuntament de Manresa. En la passada edició el guanyador del premi va ser el programa de Ser Catalunya Què t'hi jugues!, per la seva investigació sobre el cas Barçagate. Enguany, el jurat ha considerat que cap de les candidatures rebudes era mereixedora del premi que recorda la figura del periodista Josep Maria Planes i Martí (1907-1936), considerat un dels iniciadors del periodisme d'investigació a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter series Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El jurat del premi està format per l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro; la periodista i corresponsal del setmanari El siglo a Catalunya Teresa Carreras; el periodista, doctor en periodisme i comunicació i professor del departament de comunicació de la UVic-UCC Xavier Ginesta; el periodista i professor Josep Gifreu; el biògraf de Planes i periodista Jordi Finestres; un dels representants dels guanyadors de l'edició anterior del premi, el periodista Sergi Escudero; i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo. El president de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi i periodista de Regió7, Enric Badia, actua com a secretari. 

Després de prendre la decisió de deixar el premi desert, el jurat ha emplaçat l'organització del certamen a millorar els canals de captació de reportatges "per tal de garantir una major pluralitat en la pròxima edició". Asseguren que entenen que es tracta d'un gènere periodístic que comporta dificultats per la gran dedicació que exigeix, però encoratgen periodistes i mitjans a fomentar-lo. "La presència de la investigació periodística als mitjans és un símptoma de bona salut de la professió i és un guany per a la societat a la qual s'adrecen", remarquen.

L'edició següent del premi, la desena, recollirà treballs publicats des del desembre del 2021 fins al novembre del 2022. El veredicte es donarà a conèixer el gener del 2023 i el guardó, dotat amb 1.000 euros, es lliurarà al voltant del darrer cap de setmana de gener, en recordatori al periodista homenatjat, nascut el 31 de gener del 1907.

stats