Mèdia 28/01/2016

La justícia arxiva la denúncia contra Alerta Digital per insultar els bascos i els catalans

El presentador Armando Robles els havia qualificat de "porcs" i va proposar "llançar-los al mar" pels xiulets a l'himne espanyol a la final de la Copa del Rei

Albert Castellví
2 min

BarcelonaLa Fiscalia de Màlaga ha arxivat la demanda presentada per l'associació d'advocats Drets contra el presentador del programa 'La Ratonera' del portal Alerta Digital, Armando Robles, i contra el mateix mitjà, per haver amenaçat i insultat els bascos i els catalans en dos programes del març de l'any passat. Segons la Fiscalia, les paraules pronunciades per Robles queden emparades per la llibertat d'expressió, especialment reforçada en el seu cas perquè formen part d'un partit polític, Soluciona.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En un comunicat, Drets recorda que al programa del 12 de març Robles va preguntar al col·laborador del programa Gerard Bellalta: "On posem aquests 70.000 porcs bascos i catalans que aniran a la final de la Copa del Rei a degradar els símbols de la nostra nació?", en referència a l'anunciada xiulada a l'himne espanyol a la final de Copa, que havia d'enfrontar el Barça i l'Athletic Club. "On els llancem? Jo els llançaria al mar, però no sé si hi cabran tots", va afegir. I encara va insistir: "A aquests 70.000 porcs jo els enviaria a un d'aquests països de l'Ebola perquè facin turisme sanitari". Per la seva banda, Bellalta ho va reblar qualificant els assistents a la final com a "rates separatistes".

Una setmana més tard, el programa va tornar a abordar el tema. En aquell cas es van mostrar imatges de l'anterior final de Copa entre el Barça i l'Athletic, en què també s'havia xiulat l'himne espanyol, amb soroll de porcs de fons. Expressions com "són uns porcs, uns marrans", "això amb Franco no passava" i "gentussa", a més de tractar bascos i catalans com a terroristes d'ETA, van ser algunes de les paraules d'aquell dia que Drets també va portar als tribunals i que ara, com denuncia l'entitat, "han quedat impunes".

Malgrat tot, l'associació insisteix que aquests insults "són constitutius de delicte" perquè "atempten contra persones i grups per motius d'ideologia", i subratlla que "l'objectiu del programa era denigrar, vexar, humiliar i provocar la discriminació i l'odi de la defensa política d’una opció democràtica". En aquest sentit, Drets considera que l'arxivament de la seva denúncia "és una mostra més de la falta de voluntat de la Fiscalia a l’hora de perseguir els delictes de catalanofòbia", i recorda que la justícia també ha deixat impunes "els 277 tuits denunciats" per l'entitat des de l'octubre del 2014, mentre que sí que s'han detingut els autors de piulades contra "personalitats del Partit Popular" o contra "víctimes del terrorisme d'ETA".

stats