01/02/2023

L'anàlisi mínima interprofessional

2 min

Va, avui imaginarem el periodisme portant la transparència a l’extrem. I llançarem la idea bogíssima que els diaris que aquest dimecres s’exclamen en portada de les plagues d’Egipte que sobrevindran a Espanya per culpa d’apujar el salari mínim facin el favor de publicar –al costat del titular i en petitet– el salari de la persona que ha decidit aquell enunciat. I una pregunta retòrica: ¿hi ha un rang salarial a partir del qual cal considerar que existeix un conflicte d’interessos que s'hauria de declarar? ¿No seria aquesta dada un context necessari que facilitaria la interpretació de l’enfocament de la notícia?

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, rebent l'informe de la comissió d'experts sobre el salari mínim interprofessional.

És una provocació, esclar, però sempre em sobta que les anàlisis sobre l’impacte dels increments del salari mínim se centrin indefectiblement i exclusivament en els costos empresarials. No nego que hi siguin, ni que dificultin els nivells de contractació. Però ¿un estudi just sobre les repercussions no hauria de computar també factors intangibles des del punt de vista econòmic –però no des del punt de vista de la hipotèrmia– com ara poder engegar la calefacció sense deixar de tremolar de fred per començar a fer-ho de por davant la inexorable factura? O, si ens cenyim a beneficis palpables, potser caldria analitzar si hi ha una disminució dels costos de sanitat o serveis socials si el salari mínim s'apuja. "L'alça de l'SMI costarà 1.574 euros per treballador", diu La Razón, i ho remata dient que Sánchez "ataca" els empresaris. No deixa de ser l'enèsim exemple de com la caverna aplica la polarització a una àrea que precisament exigeix ser tractada amb la mirada més ampla possible. I, si no fos molta molèstia, posant els més desfavorits –fins i tot encara que no puguin comprar el diari– en primer terme.

stats