Polèmica

L’exnarcotraficant Laureano Oubiña rebrà una indemnització de 15.000 euros per una escena de sexe a ‘Fariña’

La justícia considera que es vulnera el seu dret a la intimitat

ARA
2 min
Carlos Blanco interpreta Laureano Oubiña, el narco que ha denunciat Fariña.

BarcelonaLaureano Oubiña és un dels protagonistes de la sèrie Fariña, on se'l presenta com un poderós narcotraficant, una posició acreditada per la justícia, que l'ha condemnat en diverses ocasions. Que la ficció el retratés d'aquesta manera no va molestar Oubiña, però sí que ho va fer una escena de menys de cinc segons en què es veu el seu alter ego mantenint sexe amb la seva segona dona abans que la policia entri a casa seva i el detingui.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El 2018 l'exnarcotraficant va interposar una demanda contra la sèrie per aquesta escena, que té lloc al primer capítol, perquè, segons remarca, no apareix ni al llibre en què es basa la ficció ni al sumari de l’operació Nécora. A més, denuncia que les imatges són una vulneració del seu dret a la intimitat que li ha provocat “danys morals”. La demanda també inclou referències a una escena del setè capítol i una altra del vuitè en què també es plasmen trobades de contingut sexual. Ara, l'audiència de Pontevedra ha obligat Atresmedia, Bambú Producciones i Netflix a retirar de totes les plataformes la breu escena de sexe del primer capítol de Fariña i a indemnitzar Oubiña amb 15.000 euros "pels danys morals ocasionats per la seqüència". Oubiña reclamava inicialment 1,5 milions d’euros, al·legant que s’havia atemptat contra el seu honor, la seva imatge i la seva intimitat. 

Els magistrats apunten que només s'ha vulnerat el dret a la intimitat personal d'Oubiña amb l'escena de contingut sexual del primer capítol, cosa que no està justificada per "la llibertat creativa innegable" dels creadors i productors de la sèrie, però amb cap altre passatge de la sèrie. Així doncs, la sentència rebutja la resta d'objeccions que l'exnarcotraficant incloïa en la demanda contra Fariña perquè considera que es tracta "d'un fil argumental de ficció, que troba suport en circumstàncies reals". També destaca que el que s'exposa a la sèrie és, amb caràcter general, "la coneguda problemàtica del tràfic de drogues i la situació a Galícia [...], sense que la repercussió d'Oubiña sigui molt diferent de la que ell mateix i les seves conductes van oferir amb relació a aquest moment".

stats