TELEVISIÓ
Mèdia 26/04/2019

‘Les de l’hoquei’, clam feminista al ‘prime time’ de TV3

La sèrie, cridada a ser un èxit, s’estrena dilluns i després arribarà a Netflix

Albert Castellví Roca
3 min

Barcelona“Ei, dones, què passaria si un dia s’alçàrem, si trencàrem els barrots i plenàrem les garrafes?”, diu la rapera valenciana Tesa al seu tema Dones. La cançó serveix de banda sonora al primer capítol de la nova sèrie de TV3 Les de l’hoquei, que s’estrena dilluns a les 21.55 i que des del primer minut marca territori amb un missatge feminista nítid. “Heu sigut molt valents de fer una sèrie femenina i feminista. Us ho agraeixo molt”, va dir dijous, durant la preestrena del primer episodi als cinemes Verdi de Barcelona, una de les protagonistes, Asia Ortega, als responsables de TV3 i de la productora Brutal Media, que signa la ficció.

Qui és qui a 'Les de l'hoquei'

La sèrie està protagonitzada per vuit noies (les set jugadores de l’equip d’hoquei del Club Patí Minerva, adolescents, i la seva entrenadora) que defensen amb dents i ungles el seu dret a seguir competint, malgrat que el president de l’entitat vol prescindir de la secció femenina. Però, lluny de plantejar-ho com una guerra de sexes, les noies fan front comú amb l’equip masculí, que dona suport a la seva reivindicació.

En tot cas, la sèrie té una mirada clarament femenina, no només pel plantejament de la trama i el repartiment (liderat per set joves actrius gairebé desconegudes), sinó també perquè ha estat creada i escrita exclusivament per dones, un fet “inaudit”, segons la directora argumental, Marta Grau. La ficció va néixer com un projecte de final de carrera, tutoritzat per Grau, de quatre estudiants de comunicació audiovisual de la UPF: Ona Anglada, Laura Azemar, Natàlia Boadas i Marta Vivet. Elles quatre n’han escrit els guions sota la coordinació de la seva antiga tutora i amb la col·laboració de Núria Parera. “Volíem fer una sèrie sobre l’adolescència en femení, que mostrés el que nosaltres hauríem volgut veure”, diu Boadas.

En aquest sentit, Grau destaca que les trames són “molt femenines”, però afegeix que també n’hi ha que se centren en els personatges masculins. “És una sèrie femenina i feminista però no ens hem oblidat dels homes”, subratlla, i posa èmfasi també en la mirada que ofereix sobre el col·lectiu LGTBI. Ara bé, tot i que el protagonisme recau en els joves, els personatges adults també tenen línies argumentals pròpies. Per això el cap de ficció de TV3, Oriol Sala-Patau, assegura que Les de l’hoquei no s’orienta només al públic jove, sinó que els adults “també s’hi sentiran molt còmodes”. La primera temporada té 13 episodis, amb la particularitat que cadascun posa el focus en un personatge diferent.

Els responsables de TV3 no amaguen la gran confiança que tenen en aquesta sèrie des que fa tres anys la van descobrir al pitching del Clúster Audiovisual. “L’havíem de fer sí o sí -diu Sala-Patau-. Penso que serà un èxit”. El director de la cadena, Vicent Sanchis, afegeix: “Crec que l’èxit hi serà, i buscarem pressupost perquè la sèrie continuï”. També Netflix hi veu possibilitats, i ja ha adquirit els drets per estrenar-la mundialment un cop s’hagi completat l’emissió a TV3.

La intenció de la cadena és que els espectadors creïn vincles estrets amb les protagonistes més enllà de seguir-les cada dilluns per televisió. Per això els set personatges principals (la Lorena, l'Emma, la Gina, la Raquel, la Laila, la Berta i la Flor) tenen comptes d’Instagram ja actius, i també comparteixen un grup de Telegram al qual qui vulgui es pot afegir per descobrir de què parlen durant la setmana.

stats