Mèdia 19/07/2021

El llegat televisiu de Maradona

Amazon Prime té enllestida una sèrie que recrearà la història del Pibe de Oro des d'una perspectiva íntima

Jaume Cladera
4 min
Una escena de la sèrie d'Amazon Prime

BarcelonaUn semideu per a alguns, un personatge polèmic per a altres. La figura de Diego Armando Maradona, mort el novembre del 2020, és una font inesgotable d’històries, moltes de les quals formaran part de Maradona: sueño bendito, la sèrie que Amazon Prime prepara sobre el futbolista i que està prevista per a finals del 2021. La producció, que tindrà dues temporades de 10 episodis, seguirà la vida de l’idolatrat argentí des dels seus inicis en el futbol fins al seu pas pel Barça i el Nàpols. Mentre que la primera part del rodatge de la sèrie va tenir lloc a l’Argentina, la segona va passar per Catalunya. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per interpretar Maradona s’han necessitat tres actors, que encarnen les diferents etapes vitals del futbolista. Nicolás Goldschmidt s'ha posat a la pell del jugador en la seva joventut. La seva cama bona és la dreta, i per interpretar el Pibe de Oro es va haver de sotmetre a un entrenament intens per aprendre a disparar amb la cama esquerra. L'etapa que ell abraça inclou moments històrics, com la victòria de l’Argentina al Mundial de Futbol de 1986, marcada per aquella "mà de Déu" contra Anglaterra als quarts de finals. 

Un rodatge ple de secretisme

Nazareno Casero interpreta el futbolista en el moment àlgid de la seva carrera. Ell i els seus companys de repartiment atenen la premsa tot just després d'acabar la jornada de gravació a l’estadi de la Nova Creu Alta de Sabadell, que serveix per recrear l'interior del Camp Nou. La manera com vesteix, els cabells arrissats perfectament engominats que porta tirats enrere i, sobretot, la cara d'esgotament evidencien un dia intens de rodatge. En tot moment els actors i membres de l'equip estan acompanyats per treballadors de la productora, que supervisen que no expliquin a la premsa res que comprometi el secretisme amb què s'està treballant. El temps és limitat, 10 minuts per entrevista, a repartir entre els diferents periodistes. Abans d'arribar al set, una representant d'Amazon Primer Video insta els reporters a no fer preguntes als actors sobre moments concrets de la vida del jugador.

La sèrie s’ha gravat en localitzacions de l'Argentina, Espanya, Itàlia i Mèxic, a la recerca dels espais en què va transcórrer la seva vida. Pel que fa al rodatge a Barcelona, on Maradona va jugar del 1981 al 1984, a més de rodar a la Nova Creu Alta de Sabadell, també s'han gravat escenes al Bell Recó, un palauet situat a Argentona on s'ha recreat la recepció al Palau de la Zarzuela que el rei Joan Carles I li va fer al futbolista l’any 1984. En tot moment la sèrie, que durant el seu pas per Catalunya ha estat dirigida per Roger Gual, s'ha gravat sota un gran hermetisme per evitar que es filtrés cap detall sobre el seu contingut i imatges dels actors caracteritzats.

L'època que protagonitza Nazareno Casero és la de l’explosió de la seva fama i la seva maduració accelerada. La gran popularitat sobtada va desbordar el futbolista argentí, que va caure en períodes de depressió. L’actor explica que la sèrie pretén mostrar la part íntima de Maradona, amb els seus encerts i errors, però sobretot "contribuirà a humanitzar la figura del futbolista, que a l’Argentina té tants detractors com fans".

Per construir el personatge, Casero ha comptat amb molta informació de primera mà proporcionada pel mateix Maradona abans de morir, i amb material audiovisual d’arxiu, que l’ha ajudat a conèixer a fons els moviments corporals del futbolista, tot i que no és intenció de la sèrie reproduir de forma exacta la gestualitat del protagonista. En el cas de Juan Palomino, que interpreta al jugador argentí en la seva etapa més recent, la preparació per fer de Maradona va ser molt més complexa, ja que es va haver d'engreixar 20 quilos per fer el paper, fins a arribar als 105.

La resta d’actors conformen l’entramat de persones que integren l'entorn del futbolista, tant en l’àmbit futbolístic com en el personal. És el cas de Jorge Cysterpiller i Guillermo Coppola, que van ser mànagers del futbolista argentí en diferents moments de la seva carrera. Martin Piroyanski interpreta Ricardo Suárez, nom fictici atribuït a un personatge real, que va ser el cap de premsa de Maradona i va contribuir a fer que el futbolista argentí toqués de peus a terra. Aquest periodista va presenciar la seva transformació vital, que el va portar de ser el Pelusa, sobrenom que tenia de petit a causa de la seva frondosa cabellera, a convertir-se en Maradona.

En l'argument també hi tenen molta importància les dones de la vida del futbolista. Una de les figures més rellevants serà la de Doña Tota, la mare del futbolista, ja que Maradona va insistir molt a remarcar la importància que havia tingut en la consecució del seu èxit. Per altra banda, Laura Esquivel i Julieta Cardinali interpretaran en diferents etapes Claudia Villafañe, exdona de l'argentí i molt crítica amb la sèrie. Villafañe va assegurar que ningú de l'equip s'havia posat en contacte amb ella per explicar-li quin seria el seu rol, i que cap actriu li havia demanat ajuda per crear el personatge. Davant aquesta situació, va presentar un recurs davant la justícia argentina en què demanava a la productora que li facilités els guions per veure com les tractaven a ella i a les seves filles. Finalment, el jutjat civil número 61 va accedir a la seva petició. La resolució esgrimia que l'exdona del futbolista no sols tenia dret a veure els guions, sinó que, a més, podia reclamar la modificació d'aquelles parts que l'afectessin directament.

A la sèrie s’intercalaran imatges d’arxiu reals amb altres de gravades per l’equip amb càmeres analògiques, per recrear l'antiguitat, i algunes de gravades amb càmeres 4 K. En són un exemple les escenes dels partits de futbol. En aquest cas s'utilitzaran imatges de matxs reals, per mostrar l'ambient i els plans generals de les jugades. Si més no, els primers enquadraments del jugador argentí seran dels actors. Pel que fa a l’essència de les escenes gravades a Catalunya, Roger Gual en destaca la intenció de recrear el xoc cultural que suposa per al futbolista arribar a una ciutat com Barcelona, i també de reflectir la confrontació entre Maradona i la societat barcelonina de l’època.

Maradona: Sueño bendito arribarà a Amazon pràcticament un any després de la mort del futbolista, que segueix viu en la memòria dels aficionats no només a través de les seves jugades sinó també de multitud de llibres, ficcions i documentals que recorden el seu llegat.

stats