Mèdia 17/05/2014

El llibre dels 20 anys de la Plataforma per la Llengua, amb l’ARA

El podreu adquirir dissabte i diumenge de la setmana que ve, juntament amb un exemplar del diari

Ara
2 min

BarcelonaDurant vint anys la Plataforma per la Llengua ha treballat per protegir i promoure l’ús del català a través de nombroses accions de denúncia i campanyes de sensibilització. La seva tasca en defensa de la llengua i l’evolució històrica de l’entitat al llarg d’aquestes dues dècades han quedat resumides ara al llibre Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català, que es podrà aconseguir dissabte i diumenge de la setmana que ve, juntament amb un exemplar de l’ARA, per 15 euros.

El llibre, editat per Base, és obra del jove historiador tarragoní Francesc Marco Palau, i compta amb una salutació d’Òscar Escuder, president de la Plataforma; un pròleg del filòleg i historiador Jordi Manent, i una presentació a càrrec de la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell.

Al llarg de més de 200 pàgines, l’autor dibuixa la història de la lluita en defensa del català des dels anys 80 fins a l’actualitat, i es fixa també en el paper que hi han jugat les institucions i la societat civil. Així, recorda, per exemple, la tasca que van fer en aquest sentit Crida a la Solidaritat i l’Esbarzer, una entitat nascuda a principis dels anys 90 i que es va convertir en l’embrió de la Plataforma, constituïda formalment el setembre del 1993, tot i que la seva primera acció no es va dur a terme fins al 12 de desembre d’aquell mateix any, quan va convidar la ciutadania a dibuixar, amb més de 18.000 llaunes de Coca-Cola, el lema “Etiquetem en català” a la plaça de Catalunya de Barcelona.

El llibre, que va sortir a la venda a l’abril, divideix la història de l’anomenada “ONG del català”en tres capítols -“Inicis”, fins al 1996; “Consolidació”, fins al 2007, i “Maduresa”, fins al 2013- i repassa tant l’evolució interna de l’entitat com algunes de les seves accions més significatives, com la campanya per aconseguir el doblatge al català de pel·lícules d’animació i l’impuls a la plataforma Som Escola. A més, dedica un apartat a recordar la figura de Martí Gasull, un dels fundadors de l’entitat, que va morir en un accident a l’Himàlaia l’any 2012, i un altre a assenyalar els reptes que afronta a partir d’ara la Plataforma.

“Després de dues dècades d’una activitat intensa i d’uns resultats meritoris, el 20è aniversari de «l’ONG del català» és una bona ocasió per mirar enrere, copsar-ne l’evolució i constatar els passos resseguits fins avui”, reflexiona l’autor a les primeres pàgines del llibre.

stats