Mèdia 27/03/2016

L’ofec pressupostari obliga TV3 a allargar ‘La Riera’ un curs més

La cadena n’havia anunciat el final per al juliol i ja treballava en el relleu

àlex Gutiérrez
3 min
Si finalment la sèrie s’acaba l’estiu del 2017, haurà rondat els 1.700 episodis: la segona més llarga de TV3 després d’El cor de la ciutat.

BarcelonaTV3 havia anunciat que La Riera s’acabaria amb el curs, aquest estiu, però finalment les desventures dels Guitart i companyia tindran tot un altre any de vida prorrogada, segons ha pogut saber l’ARA en exclusiva. La decisió, que encara s’ha d’anunciar oficialment, respon a una qüestió ben prosaica: els pocs recursos econòmics disponibles amb què compta la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). De moment, l’ens treballa amb uns pressupostos que preveuen el manteniment de l’aportació que ha rebut del Govern els últims tres anys i que és de 225 milions d’euros. Però els mitjans públics s’enfronten, com a mínim, a dues despeses afegides que no tenien el 2015: el retorn de la paga extra als treballadors -que afecta tot el sector públic- i la devolució del 5% dels salaris que es va retallar l’any 2011 al personal de la Corporació, una tisorada que el Suprem ha considerat il·lícita i per tant cal reemborsar.

La direcció de TV3 ha calculat que posar una nova telesèrie en marxa representa un sobrecost de gairebé un milió d’euros respecte al manteniment del fulletó actual, tenint en compte, entre altres despeses, que cal construir nous decorats. El fet que les audiències de La Riera siguin encara un motor per al canal ha acabat decantant la balança a favor d’allargar un any més la sèrie, a pesar d’haver anunciat al novembre que aquest curs seria l’últim.

De fet, TV3 treballava ja en la que havia de ser la sèrie substituta de La Riera. Per fer-ho, havia desenvolupat allò que en argot s’anomena bíblia : el resum de les trames principals a partir del qual s’elaboren els guions dels capítols. Ara aquest projecte quedarà aturat, tot i que la voluntat de la cadena és conservar tota la feina realitzada fins al moment, a l’espera de poder posar en marxa la nova telenovel·la, ja de cara al setembre del 2017 si el pressupost acompanya. L’encàrrec s’havia fet a Núria Furió, que ja treballava en l’equip de guionistes de La Riera i que havia sigut una de les artífexs de Plats bruts, la sitcom més celebrada de TV3. Els detalls sobre la nova sèrie encara no s’havien fet públics, tot i que, segons ha pogut saber aquest diari, els conflictes sentimentals tenien un component més marcat que en anteriors serials del canal públic català. La voluntat era marcar un canvi temàtic i formal respecte de la seva predecessora que fos evident per a l’espectador.

Audiències en lleu declivi

Tot i que La Riera continua gaudint d’una quota de pantalla que pràcticament dobla la mitjana de la cadena, en els últims temps ha donat alguna mostra d’esgotament. Així, la sisena temporada -l’anterior a l’actual- es va tancar amb una mitjana de 413.000 espectadors a TV3 i una quota de pantalla del 22,3%. La quota es manté en el que portem d’aquesta setena temporada (22,2% de share ), però pel camí s’han perdut alguns espectadors, ja que des del setembre fins a aquest divendres en suma 394.000 de mitjana per episodi. El millor moment de la sèrie va ser durant el curs 2012-2013, quan es va enfilar fins als 499.000 seguidors i un 24,9%. La Riera també té bons resultats amb les reemissions del cap de setmana del 33: amb una quota del 2,3% dobla la mitjana del canal cultural de la CCMA.

A més, la sèrie té bones valoracions en el panell que elabora la firma GFK amb un grup estable d’usuaris que valoren els programes. El serial va arrencar amb un 7,3 sobre 10 de nota i ha anat millorant dins del notable fins a arribar al 7,9, qualificació que ha mantingut en les últimes tres temporades.

Quan es va anunciar el final de la sèrie, el novembre passat, el director del serial, Esteve Rovira, va qualificar el fet de “sàvia decisió” argüint que era “millor deixar-la en un punt àlgid que no pas morint a poc a poc”. Ara s’hauran d’esprémer la imaginació per mantenir viu un any més l’interès pel que és ja el segon fulletó més llarg de TV3 després d’ El cor de la ciutat.

stats