Mèdia 30/04/2014

Louis CK torna a la càrrega

El còmic va interrompre la seva exitosa sèrie, que ara estrena nous episodis

àlex Gutiérrez
2 min
Louis CK torna a la càrrega Un any només relativament sabàtic

BarcelonaDesprés de 19 mesos de hiatus, el còmic Louis CK ha decidit que és hora de tornar-hi. Aquest 5 de maig s’estrena als Estats Units la quarta temporada de Louie, que arribarà el dia 9 a la graella de Canal+. La sèrie ha estat una de les revelacions de les últimes temporades -més com a fenomen de culte que massiu-, però el seu director, guionista, productor i protagonista va decidir que corria perill d’afluixar i oferir capítols per sota de l’estàndard, així que es va retirar un any llarg per tornar a agafar embranzida. El resultat són 14 nous episodis, la temporada més llarga fins ara.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Louie és un mockumentary -fals documental- que mostra les viscissituds d’un monologuista divorciat, amb dues filles al seu càrrec, que intenta trobar una mínima estabilitat sentimental en una Nova York hostil. El protagonista és el mateix Louis CK, però a partir de les seves circumstàncies vitals, la sèrie el distorsiona i el converteix en un personatge fictici. Els principals noms de la comèdia americana hi han aparegut fent-hi cameos, sovint interpretant versions autoparòdiques d’ells mateixos.

Les comparacions amb Woody Allen han estat freqüents. Tots dos devots de Nova York, monologuistes de formació, es converteixen sovint en personatges autoparòdics, un estil d’humor existencialista que parla sovint de la mort (i de la impossibilitat de l’amor) i també una defensa aferrissada de la llibertat creativa davant la indústria.

Aquest control artístic Louis CK l’aconsegueix amb la mateixa estratègia que Allen: amb equips lleugers i pressupostos de cinema independent. En una presentació de la quarta temporada, Blair Breard, el productor executiu de Louie, explicava que el fet de funcionar amb un equip de només 25 persones demostra “que tot el que es necessita per fer un bon xou és una bona història. La gent al·lucina amb el que som capaços de fer amb tan pocs diners”. Breard sosté que aquest pressupost modest fa que no tinguin pressió tampoc de grans anunciants. “Si sortíssim a la NBC a les 8.30 h, Nike o Microsoft voldrien saber què es trobaran en cada capítol”.

El resultat d’aquesta fórmula ha estat una carretada de premis, entre els quals hi ha un Emmy (a millor guionista) i un Critic’s Choice. De fet, al llarg de tota la seva carrera, CK acumula un total de 25 nominacions als premis Emmy.

En una conversa amb el còmic Jerry Seinfeld, Louis CK explicava que considera que la sèrie tindrà com a molt “set o vuit temporades”. En tot cas, ja està treballant en un nou projecte per al canal FX, del qual cap de les parts implicades ha volgut donar més detalls.

Un any només relativament sabàtic

Durant el descans de la sèrie, Louis CK ha fet de tot menys estar inactiu. Se l’ha pogut veure als films Blue Jasmine, de Woody Allen, i a La gran estafa americana, de David O. Russell. A més, va enregistrar un dels seus xous com a monologuista a Arizona. Era la cinquena gravació d’aquest estil i només la venia a través de la seva pròpia pàgina web. La quarta va recaptar més d’un milió d’euros, un fet inèdit en una distribució així.

stats