Mèdia 17/12/2012

Rècord històric de 'La Marató' de TV3: més de 10 milions d'euros contra el càncer

S'han recaptat gairebé tres milions més que en el programa de l'any passat

Joan Callarissa
6 min
El marcador final de 'La Marató' de TV3

Barcelona'La Marató', explicada a través d'una cronologia inversa des de l'última actualització del marcador, aquest dilluns a la matinada. Aquests n'han estat els moments més destacats:

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

01.21 h: Rècord històric: les més 15 hores de programa de 'La Marató' de TV3 es tanquen amb una recaptació de més de 10 milions d'euros per a la recerca contra el càncer: 10.113.152 euros. La xifra ha estat descoberta amb gran alegria per part dels presentadors del programa i dels Menaix a Truà i Glaucs, que han estat els últims a actuar abans de l'última actualització del marcador de la nit. L'any passat, el programa es va tancar amb una recaptació de 7.575.948 euros diumenge a la nit, i ja va ser un rècord. Però avui s'ha tornar a batre, i en un dels moments més aguts de la crisi i malgrat la crisi. Aquest dilluns al migdia es donarà la xifra definitiva d'aquest 2012. Després, encara hi haurà temps per fer donatius fins al 31 de març.

00.19 h: Albert Jovell, metge. Fa onze anys que conviu amb el càncer. L'han operat diverses vegades: "Sent metge, hi ha dies que voldries no saber tantes coses, però altres vegades et permet controlar millor alguns efectes secundaris. [...] Quan em van diagnosticar, amb 38 anys, amb la meva dona embarassada de 8 mesos, creia que no podia ser [...] M'ha canviat la vida, no planifico tant, valoro molt més la família. [...] El meu pare havia tingut diversos tumors, no era novell, però no era hipocondríac, de fet va ser una troballa casual [...] Arriba un moment que penses que no pots patir més del compte. [...] Estic content de ser aquí, perquè és una gran inversió".

23.38 h: La recaptació de 'La Marató' del 2012, contra el càncer, ja supera els 7 milions d'euros: 7.142.965 euros.

23.30 h: Tito Vilanova: "Es creu que el malalt és el que ho passa pitjor, però jo no sé si hauria aguantat la posició inversa [que el malalt fos algú altre de la seva família]. Crec que jo tenia la situació més còmoda".

23.10 h: Pere Pujadas, tumor cerebral: "Em vaig començar a trobar molt malament, amb mal de cap, m'ingressen d'urgència i em desperto quan ja m'han operat. Tenia un tumor de 6,8 centímetres de llarg per 5,4 i 5,3. [Mostra un tac de fusta de les dimensions del tumor que li van treure] Hi ha companys que troben una mica 'gore' haver demanat aquest tac, però el volia tenir, ho volia veure. [...] No han pogut treure tot el tumor, però cada vegada és més petit, i avui estic content perquè demà puc tornar a començar la quimioteràpia oral, amb pastilles. [...] No concebo morir-me".

22.31 h: L'oncòloga Laura Vidal i els Falcons de Castellcir expliquen, amb una coreografia, com funciona el càncer: com actuen les cèl·lules sanes, com pot reaccionar el cos quan hi entren cèl·lules potencialment malignes: moltes vegades les transforma o les expulsa, i altres vegades no les venç i es formen els tumors.

22.12 h: La recaptació de 'La Marató' ja supera els cinc milions i mig d'euros: 5.563.497 euros.

21.57 h: Remei Artigas, malalta de càncer de mama: "Malauradament, no faig grans plans de futur. Visc al dia. I tinc il·lusions, això sí. Tinc la il·lusió de curar-me, de veure créixer el meu fill petit, ajudar la meva filla a volar. El que passa és que sempre havia pensat que amb el meu marit envelliríem junts i faríem acció social. La meva parella sempre ha estat al meu costat, i és molt difícil, ha estat l'ase dels cops. Li he arribat a dir: 'Em moriré, ho tinc clar'. Vaig tenir una recaiguda local a l'estiu, quan feia quinze dies que havia tornat a la feina. Va ser un drama. Ara estic en remissió total. Espero poder continuar, encara que sigui com a malalta crònica".

20. 52 h: La recaptació de 'La Marató' ja supera els 4 milions d'euros: 4.017.962 euros.

20.15 h: Itziar Castillo, una noia que té leucèmia des dels 16 anys i que va participar a 'La Marató' fa vuit anys, torna al programa i diu: "El meu desig seria curar-me, però ja sé que sóc una de les persones que hauré de seguir tractament de manera crònica".

20.06 h: Iñaki Gabilondo: "És moltíssim més fàcil passar una amargor relacionada amb la salut d'un mateix que acompanyar algú altre. Jo vaig portar millor el meu càncer que la malaltia de la meva primera dona, que va morir després d'una malaltia de deu anys".

19.30 h: El doctor Gumà (oncòleg), la doctora Ferrer (especialista en radioteràpia) i la doctora Delgado (cirurgiana) expliquen que els tractaments contra el càncer han evolucionat molt: la cirurgia es fa cada dia més amb tècniques de laparoscòpia (permet que l'efecte de l'operació sobre el cos deixi de ser "com una pallissa d'un boxejador i sigui com si te la clavés un nen petit", segons la doctora Delgado), i tant la quimioteràpia com la radioteràpia es fan molt més selectivament, de manera que perjudica menys els teixits sans que envolten els tumors.

19.10 h: Diana, una noia no fumadora, explica que té un càncer de pulmó d'origen genètic. Segueix un tractament oral, una pastilla al matí una altra al vespre. Així ha aconseguit que la malaltia estigui "molt reculada". Recorda que "el pitjor de tot va ser dir-ho als pares".

18.56 h: 'La Marató' ja porta recaptats 2.703.000 euros.

17.50 h: Marta Balust explica la seva experiència amb un càncer de còlon i assegura que ho ha "portat prou bé". Diu que està "animada i esperançada". Va tenir dos tumors alhora, el de còlon i un altre a l'estómac.

17.15 h: Un grup de ball descobreix des de Sant Joan Despí que 'La Marató' ja porta més d'1.800.000 euros recaptats.

17.05 h: El Club Super3 ha ballat a tot ritme des del plató de 'La Marató' per animar el programa.

16:45 h: Bibiana Ballbé s'ha llençat amb paracaigudes des d'una avioneta "per 'La Marató'.

16.00 h: Els 'Polseres Vermelles' actualitzen el marcador després de donar una sorpresa a la Míriam i descobreixen que ja s'han recaptat 1.300.000 euros.

15.50 h: El testimoni de la Míriam serveix per reemprendre 'La Marató'. Li van tallar la cama després d'un tumor que va patir al genoll.

14.05 h: 'La Marató' recull més d'un milió d'euros a l'actualització de migdia: 1.059.132 euros.

13.30 h: Raquel Coronado patia una leucèmia a la primera Marató que va celebrar TV3 fa 20 anys.Torna per explicar que s'ha curat i com han evolucionat els tractaments. Ella va decidir estudiar infermeria i recorda que en el cas de petits "és molt important entretenir". L'entrevista Àngels Barceló que va presentar el programa llavors i els acompanya el Dr. Requena, el metge que llavors va anar a 'La Marató' per explicar el cas de la Raquel.

12.50 h: El grup Amelie versiona el tema principal de la pel·lícula 'Armagedon' des del plató de 'La Marató'. Està inclòs al CD de 'La Marató'. L'han traduït al català amb el nom de 'No vull perdre'm res de tu'.

12.30 h: Els alumnes de l'Escola Pia de Balmes, a Barcelona, actualitzen el marcador de nou amb col·laboració amb Sílvia Cóppulo: 712.000 euros.

12.12 h: Manuel, afectat per un càncer de pulmó, explica que ha avançat la data del seu casament perquè no sap "què pot passar".

12.00 h: Eric Abidal apadrina el partit de futbol de 'La Marató'. El futbolista s'ha fotografiat amb assistents al partit i ha jugat amb nens mentre famosos s'enfronten per la victòria d'aquest partit solidari.

11.30 h: Roger Margarit explica que va perdre la seva mare fa nou mesos per culpa del càncer i li dedica una cançó que ha escrit expressament per a ella.

11.10 h: Des de Guissona, el grup de Batucada 1,2,3 actualitza el marcador de 'La Marató' des de fora del plató de TV3. El programa ja porta recaptats més de 530.000 euros.

10.47 h: Òscar Dalmau explica que el disc de 'La Marató' és un "petit miracle contemporani" perquè ha posat d'acord més de 400 persones. Al llarg dels 21 anys de maratons se n'han venut més d'un milió.

10.32 h: Els presentadors donen pas a l'Always Drinking Band, la banda que estarà al plató durant tot el dia.

10.25 h: Terrassa se suma a 'La Marató' a ritme de swing.

10.20 h: Sílvia Cóppulo actualitza el marcador per primer cop des dels estudis de Catalunya Ràdio. La xifra supera els 325.000 euros.

10.10 h: Els Catarres actuen en directe des del plató de 'La Marató' interpretant la cançó 'Obre els ulls', inclosa en el disc solidari de l'edició 2012 de 'La Marató'. És una actuació conjunta amb nens d'arreu de Catalunya, seleccionats dels 1.500 que han col·laborat en enregistrar aquest tema.

Ariadna Oltra i Òscar Dalmau han donat el tret de sortida aquest diumenge a primera hora del matí al programa de seguiment de 'La Marató' de TV3, un total de 15 hores en directe en una edició que destinarà els donatius a la recerca sobre el càncer. És per això que una trentena de testimonis, incloent-hi personatges públics com Tito Vilanova o l'actor Pep Anton Muñoz, han explicat la seva història, s'han emès crides de col·laboració que han fet artistes i treballadors de la televisió, s'han fet una quarantena de connexions en directe pel territori i també moltes actuacions al plató. Catalunya Ràdio s'ha sumat al projecte des de les 8 del matí. En paraules d'Eugeni Sallent, director de TV3, "'La Marató' ha traspassat TV3 i Catalunya Ràdio i s'ha convertit en un projecte de país".

stats