TELEVISIÓ
Mèdia 30/06/2016

Margarida Xirgu debuta a TV3

La cadena estrena el telefilm sobre l’actriu dirigit per Sílvia Quer i protagonitzat per Laia Marull

Albert Castellví Roca
2 min
Laia Marull interpreta Maragarida Xirgu al telefilm sobre l’actriu que TV3 estrena aquesta nit.

BarcelonaTV3 estrena avui a les 22.40 La Xirgu, un telefilm basat en la figura de la cèlebre actriu catalana Margarida Xirgu. Dirigida per Sílvia Quer, la cinta es fixa en un moment concret de la vida de la intèrpret: l’estrena, l’any 1927, de Mariana Pineda, una de les primeres obres de teatre de Federico García Lorca, un autor en aquells moments encara molt desconegut i que, des de llavors, establiria una relació molt estreta amb Xirgu, que va estrenar moltes de les seves creacions escèniques.

En declaracions a l’ARA, Quer explica que tots els fets que recull la pel·lícula són reals, per bé que el guió -signat per Margarita Melgar- els ha reestructurat perquè succeeixin en un mateix dia i, d’aquesta manera, s’incrementi la tensió dramàtica. “És cert que a la Xirgu li van tancar el teatre quan estava a punt d’estrenar Mariana Pineda i és cert que la va estrenar en un altre teatre, però no va ser el mateix dia, sinó l’endemà. També és veritat que Valle-Inclán li va enfonsar una funció, però no va ser Mariana Pineda, sinó una altra”, detalla la directora.

Alhora La Xirgu vol retratar també la personalitat de la seva protagonista. “La seva posició política queda molt ben explicada. Som en plena dictadura de Primo de Rivera, però ella vol estrenar aquesta obra, que parla de la llibertat. Té l’amenaça que si diu «llibertat» li tancaran el teatre, però ella està decidida a representar-la i a dir «llibertat»”, explica Quer. La seva voluntat de modernitzar el teatre, eliminant la figura de l’apuntador, trencant amb la tradició de decorats costumistes -els de Mariana Pineda eren obra de Dalí- i abandonant la sobreactuació per adoptar una interpretació basada en “sentiments de debò”, també queda reflectida al telefilm.

Per donar vida a Margarida Xirgu, la pel·lícula compta amb Laia Marull. “Físicament tenen una retirada, però sobretot vam pensar en ella perquè és un monstre teatral, com la Xirgu. Calia una actriu amb molta força de mirada i de veu”, assegura Sílvia Quer. Luis Zahera es converteix en Ramón del Valle-Inclán, que està “molt gelós” en veure que l’actriu, que fins llavors havia estrenat les seves obres, el va deixant de banda i s’associa amb un “pipioli” com Lorca, interpretat per Fran Perea. També formen part del repartiment Pau Durà, Míriam Iscla, Antonio Dechent, Pere Ponce, Marc Rodríguez i Elena Tarrats.

La pel·lícula, d’uns 90 minuts, es va rodar a principis de l’any passat entre Molins de Rei, on Margarida Xirgu va néixer el 1888, i Girona, on va passar la infantesa. La cinta és una coproducció de TV3, Distinto Films, Zenit TV i Tito Clint Movies, amb la participació de Televisió de Galícia, Canal Sur i l’ICEC.

Precisament avui Sílvia Quer comença a rodar una altra TV movie. Es tracta de La llum d’Elna, que explica la història de la Maternitat d’aquesta localitat nord-catalana on moltes republicanes refugiades a França van donar a llum durant la postguerra. El film, protagonitzat per l’actriu suïssa Noémie Schmidt, compta també amb Nausicaa Bonnín, Natalia de Molina, Nora Navas, Blanca Romero, Pere Ponce, Isak Férriz i Pep Anton Muñoz, i està coproduït per TVE i la televisió pública suïssa.

stats