'Master of none' dissecciona la vida conjugal

Després de quatre anys d'espera, la sèrie de Netflix torna amb una entrega especial sobre l’amor en parella

3 min
Les protagonistes de la nova temporada de 'Master of none'

Com si fos una mena de reinterpretació de Secrets d’un matrimoni d'Ingmar Bergman, Master of none s’endinsa en les peculiaritats i els conflictes de la vida conjugal amb Moments of love, un retorn inesperat de la sèrie quatre anys després de l’emissió de la seva segona temporada. El protagonista ja no és l’aspirant a actor Dev (Aziz Ansari), sinó la seva millor amiga, la Denise (Lena Waithe), i la seva dona Alicia (Naomi Ackie), que han canviat els carrers de Manhattan per les muntanyes dels afores de Nova York. Aquest especial, que arriba a Netflix diumenge, explica en cinc episodis de durades diverses –dels 30 minuts a una hora– els alts i baixos d’una relació d’existència aparentment bucòlica. 

Si alguna cosa feia singular Master of none era l’empremta personal d’Aziz Ansari, cocreador amb Alan Yang i protagonista de la comèdia. Inspirat per Woody Allen i Michelangelo Antonioni, en les dues primeres temporades el creador explicava la recerca de l’amor (sovint infructuosa) del Dev. Ara, però, Ansari ha fet un pas enrere i s’ha limitat a exercir de director, amb l'excepció d’una aparició puntual en un dels capítols. Des que el 2018 va ser acusat de comportament inadequat per una dona amb qui havia tingut una cita, Ansari ha preferit quedar-se en un segon pla, tot i que va estrenar un especial de comèdia en què parlava del cas. A l'especial Right now, que es pot veure a Netflix, el còmic assegura que les acusacions rebudes li han fet revisar les actituds que ha tingut en les seves cites amb dones.

Canvi de punt de vista

Durant la presentació d’aquesta nova entrega, Lena Waithe ha remarcat que la idea de que Master of none deixés de girar exclusivament al voltant del Dev va sorgir molt abans que Ansari fos acusat de comportament inadequat. De fet, segons l’actriu i guionista, el canvi de rumb es va començar a gestar amb l’episodi titulat Thanksgiving, un dels més lloats de la sèrie, pel qual Waithe es va convertir en la primera dona afroamericana a guanyar un Emmy com a millor guionista de comèdia. L’episodi, que recollia diferents celebracions d’Acció de Gràcies a la casa familiar de la Denise al llarg dels anys, servia per explicar la sortida de l’armari de l’amiga del Dev. 

La nova temporada, inspirada per algunes de les experiències reals de Waithe i les pel·lícules europees que Ansari ha vist durant el seu retir a Londres, presenta una Denise que té un bloqueig creatiu després del seu primer llibre i que ha de gestionar les petites esquerdes del seu matrimoni. “Jo no vaig descobrir la meva sexualitat fins que havia entrat en la vintena. Així que no vaig tenir la meva primera relació important fins que no en tenia 30 –explica Waithe–. Començo des d’una posició que no gaire gent comparteix quan té la seva primera relació. Haig d’aprendre de què va a mesura que practico amb la meva parella, i això és el que veieu. A tot això s'hi ha d’afegir qüestions com la carrera, la família, l’èxit i el fet de ser un referent queer i negre i haver de ser perfecta tota l’estona”. 

En un vídeo resum del making of de la temporada, Ansari assegura que l’entrega va a contracorrent del tipus de sèries que es poden veure actualment. “Ara mateix tot ha de ser ràpid, picat i estrident. La idea era anar totalment en direcció contrària i fer una cosa tranquil·la i continguda que provoqués que l’espectador es deixés endur i hi parés atenció”. 

Tant per a la guionista com per al director aquesta entrega, que també parla de temes com la maternitat i els processos de fecundació in vitro, és la versió més madura de Master of none fins ara i la més autèntica. “Només espero que funcioni quan la gent la vegi”, confessa Ansari. 

stats