Mèdia 20/05/2019

La justícia suspèn l'adjudicació dels drets de la final de Copa a TVE

Mediapro havia denunciat que la RFEF havia introduït una clàusula destinada a excloure-la

Albert Castellví
2 min
Jaume Roures, fundador de Mediapro.

BarcelonaCinc dies abans de la final de la Copa del Rei de futbol, l'adjudicació dels drets d'emissió del partit per televisió està en l'aire. El dia 10 la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) havia adjudicat els drets de la final a Televisió Espanyola, però aquest dilluns el jutjat mercantil número 12 de Madrid ha acceptat les mesures cautelars sol·licitades per Mediapro, que es considerava injustament exclosa del concurs, i ha ordenat a la Federació que inclogui la productora catalana entre les candidates a emetre el partit, que es disputarà dissabte a les 21 h i que enfrontarà el Barça i el València a l'estadi Benito Villamarín de Sevilla.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En un acord datat el 7 de maig, la RFEF va decidir excloure l'oferta presentada per Mediapro (i acceptar les de TVE, Atresmedia i Mediaset) perquè incomplia "una de les condicions de participació previstes a l'apartat 10.3.1 del document de licitació". Aquest punt especifica els requisits que havien de complir les empreses que optessin a emetre la final, i entre aquests requisits hi ha el de "ser una empresa, un grup d'empreses o formar part d'un grup d'empreses en què cap d'elles (matriu o filials) hagi sigut sancionada penalment o hagi reconegut la seva responsabilitat penal o la dels seus directius, en qualsevol país del món", per diversos delictes, entre els quals s'inclou el suborn. Aquest és el motiu que va apartar Mediapro del concurs.

L'any passat, US Imagina, filial de Mediapro als Estats Units, va admetre que dos exdirectius seus havien participat en un cas de suborns, i va acceptar pagar una multa de 24 milions de dòlars. Els dos executius, Roger Huguet i Fabio Tordin, van ser acomiadats el desembre del 2015, quan la justícia nord-americana va presentar els càrrecs contra ells. Segons va informar en aquell moment Mediapro, fins llavors l'empresa no tenia constància d'aquestes males pràctiques, i tan bon punt en va tenir coneixement va prescindir dels dos directius.

En la seva resolució, el jutjat mercantil considera "desproporcionada" la inclusió d'aquesta clàusula en les bases del concurs d'adjudicació dels drets audiovisuals de la final de Copa. La resolució assenyala que provoca una "exclusió i inclusió 'dirigida'" i que constitueix un "abús flagrant de la posició de domini que ostenta la RFEF". Per aquest motiu, el jutjat obliga a anul·lar l'adjudicació dels drets a TVE, a incloure l'oferta presentada per Mediapro entre les candidates i a tramitar novament el procés d'adjudicació segons el procediment previst a les bases però considerant també aquesta opció, que inicialment s'havia descartat.

Aquest no és l'únic contenciós que Mediapro manté amb la Federació. El mes passat la productora de Jaume Roures es va querellar contra el president de la RFEF, Luis Rubiales, per haver afirmat que la productora havia comès suborn. Segons Mediapro, aquestes acusacions "infundades i temeràries" van perjudicar la seva reputació. En aquest sentit, la productora recorda que ni ella ni la seva societat matriu, Imagina Media Audiovisual, "han sigut condemnades per delictes de suborn, frau o similars en cap dels països en què desenvolupen la seva activitat".

stats