PREMIUM

On m’he d’abonar per veure sèries?

L’arribada ahir d’Amazon Video a Espanya culmina la fragmentació de la televisió de pagament

El servei de vídeos sota demanda d’Amazon des d’ahir ja està disponible a Espanya. Amazon Prime Video ha aterrat simultàniament i sense previ avís a 200 països i territoris d’arreu del món, i en el cas de l’estat espanyol s’inclou dins l’oferta d’Amazon Premium, de manera que tots els clients d’aquest servei d’entrega ràpida, que té un preu de 19,95 euros anuals (1,66 euros al mes), tindran accés als continguts televisius d’Amazon sense cost addicional. Als països on no existia Amazon Premium, el cost del servei és de 2,99 euros al mes durant el primer mig any, i 5,99 euros mensuals a partir de llavors.

Entre els títols que formen part del catàleg d’aquesta nova plataforma hi ha 'Transparent' -de moment, les dues primeres temporades-, 'Mozart in the jungle' , 'The man in the high castle' o 'Red oaks', i durant els pròxims mesos s’hi incorporaran altres sèries com 'Crisis in six scenes' -el debut televisiu de Woody Allen-, 'Goliath' -protagonitzada per Billy Bob Thornton-, 'Sneaky Pete' o 'Z: The beginning of everything', a més del programa sobre motor 'The grand tour'.

Aquest desembarcament suposa la culminació d’un procés progressiu de fragmentació en la televisió de pagament. Si abans Canal+ era el referent únic en sèries i cinema 'premium', ara hi ha fins a vuit serveis que opten als diferents perfils de consumidor televisiu.

Movistar+

QUANT VAL? 7 € (paquet de sèries) + 10€ (paquet de cinema)

QUÈ CAL? Fusión+ 50 (70 €) o paquet bàsic de satèl·lit (25 €)

QUÈ HI HA? Més de 3.700 capítols de sèries com ‘Joc de trons’ ‘Girls’ o ‘Billions’, i més de 1.500 pel·lícules. En directe o a la carta. També ‘offline’. Subtítols en català

RECOMANAT PER A...
...qui estigui disposat a pagar la quota més alta del mercat perquè vol la màxima oferta de canals. Avui, la plataforma de Telefónica encara és la que ofereix més continguts, però afronta una amenaça a mitjà termini: ja no rebrà les sèries noves que estrenin HBO ni Netflix. Sí que reté, però, les temporades restants de les ficcions que va començar a emetre abans que desembarquessin aquests dos gegants internacionals. Movistar vol pal·liar aquest efecte amb producció espanyola.

Vodafone TV

QUANT VAL? 12 € (TV Esencial), 18 € (TV Extra), 24 € (TV Total)

QUÈ CAL? Fibra Ono 50 Mb Móvil S (50 €)

QUÈ HI HA? El paquet Esencial inclou 13 canals de ficció (Fox, AXN, TNT, etc.), l’Extra en té 20 (SyFy, AMC, TCM, etc.) i el TV Total hi suma la HBO

RECOMANAT PER A...
...qui busqui una opció no tan cara com la de Movistar+ però que sigui suficientment àmplia per no haver de contractar cap altre servei. És una oferta pensada per a un usuari mitjà, de perfil molt generalista. El servei bàsic realment presenta moltes mancances, però l’opció TV Total, que inclou la HBO, és una bona opció per a qui no li importi renunciar a les sèries de Netflix i, en canvi, apreciï poder seguir algun dels grans hits televisius d’aquesta plataforma.

Orange TV

QUANT VAL? 12,95 € (paquet Cine y Series)

QUÈ CAL? Tarifa Love Esencial (46,95 €)

QUÈ HI HA? Més de 15 canals de ficció (entre els quals Fox, AXN o AMC) amb sèries com  ‘The walking dead’ o ‘Mad men’. A la carta fins a set dies. Inclou tres mesos de Netflix

RECOMANAT PER A...
...qui vulgui una oferta variada, que combini cinema i sèries, però no busqui una especialització determinada, ni les sèries més punteres. La selecció de canals posa l’accent en els gèneres més comercials, com ara l’acció i els seus derivats i, per tant, s’adreça fonamentalment a una audiència jove. És una bona opció per als que ja són clients d’Orange TV, ja que, si no, cal canviar d’operadora (i tant Vodafone com Movistar+ ofereixen una oferta millor per molt poc més).

Netflix

QUANT VAL? 7,99 € (un dispositiu), 9,99 € (dos dispositius i HD), 11,99 € (quatre dispositius i 4K)

QUÈ CAL? Connexió a internet

QUÈ HI HA? Més de 200 sèries ( ‘Narcos’, ‘Stranger things’, ‘The crown’) i un miler de pel·lícules i documentals

RECOMANAT PER A...
... devoradors de sèries, ja que la plataforma combina una bona reserva de temporades antigues amb estrenes constants de noves produccions. En canvi, el seu fons de pel·lícules és relativament reduït, sense grans reclams comercials i poc atractiu per als cinèfils. Tot i que són els creadors de hits com House of cards o Orange is the new black, la plataforma no n’ofereix les últimes temporades, ja que en va vendre l’exclusivitat a Telefónica. El catàleg de sèries apunta sobretot al públic jove i permet el consum offline.

HBO

QUANT VAL? 7,99 € (gratuït per als clients de Vodafone TV Total)

QUÈ CAL? Connexió a internet

QUÈ HI HA? Tot el catàleg de sèries de la HBO i algunes produccions d’altres plataformes. En total,  més de 3.000 capítols de ficcions com ‘Joc de trons’, ‘Westworld’ ‘Vinyl’ o ‘The wire’, a més de pel·lícules, documentals i continguts infantils.

RECOMANAT PER A...
...qui sigui fan d’un segell que ha redefinit les sèries els últims 20 anys, amb ficcions i documentals adreçats a un públic adult que no s’arruga davant d’escenes de sexe, violència o blasfèmia. És una opció quasi obligada per als seriòfils de pro, però té un catàleg massa curt per ser l’únic servei contractat. L’opció de combinar-lo amb Netflix dóna una bona relació preu/quantitat/qualitat.

Amazon

QUANT VAL? 19,95 € anuals (1,66 € al mes, aproximadament). Inclou la subscripció al servei Amazon Premium

QUÈ CAL? Connexió a internet

QUÈ HI HA? Sèries pròpies com ‘Mozart in the jungle’ ‘Transparent’ i, pròximament, ‘Crisis in six scenes’, de Woody Allen, a més de pel·lícules i el programa de motor ‘The grand tour’

RECOMANAT PER A...
...qui ja tingui altres serveis i vulgui acabar de tunejar el seu cartipàs televisiu pagant un suplement realment baix. Les sèries d’Amazon no busquen desbancar les grans produccions, sinó trobar nínxols especialitzats pròxims al cinema independent. Els clients freqüents d’Amazon tenen un al·licient més per abonar-se al servei Premium, ja que ara inclou també el vídeo. Permet el consum offline.

Filmin

QUANT VAL? 8 €/mes o 75 €/any. Alguns continguts es paguen a part.

QUÈ CAL? Connexió a internet

QUÈ HI HA? Més de 10.000 títols, principalment pel·lícules (novetats i clàssics) però també sèries. Inclou continguts en català

RECOMANAT PER A...
...amants de les pel·lícules clàssiques i del cinema d’autor. El catàleg de films és el gran atractiu d’aquest servei que, tanmateix, té algunes sèries en exclusiva com National treasure, Dickensian o Accused, que no formen part dels grans hits televisius però que han rebut bones ressenyes de la crítica. Combina sobretot amb l’arriscada HBO, però també amb Netflix, ja que totes dues van coixes de cinema (però aporten les sèries que no hi ha a Filmin).

Wuaki

QUANT VAL? 6,99 € (accés només a part del catàleg) o subscripció gratuïta i lloguer de títols entre 0,99 € i 4,99 €

QUÈ CAL? Connexió a internet

QUÈ HI HA? Més de 5.000 pel·lícules i també algunes sèries, com  ‘The walking dead’ o ‘Lost’

RECOMANAT PER A...
...qui li agradi el cinema -com a Filmin- però prefereixi pel·lícules més comercials. El seu catàleg, però, incorpora sèries més conegudes, per bé que són èxits que probablement els aficionats ja han vist. De nou, es tracta d’una oferta que difícilment pot cobrir totes les necessitats si no se’n contracta cap altra, però és un bon complement, en aquest cas més de Netflix que de la HBO, atesa la seva vocació comercial.

Més continguts de