Mèdia 17/07/2020

Mònica Terribas deixa Catalunya Ràdio: "L'engranatge grinyola"

La periodista ha presentat el magazín matinal set temporades i li ha donat la seva audiència rècord

àlex Gutiérrez
5 min
Mònica Terribas

BarcelonaLa periodista Mònica Terribas ha anunciat que deixa El matí de Catalunya Ràdio després de set temporades: "L'any que ve no seré amb vosaltres", ha dit. "Hauran sigut set anys intensos que hauré compartit amb un equip humanament i professionalment excepcional", ha assegurat. I ha afegit que no deixa la ràdio ni per motius personals ni familiars: "Gràcies a aquesta nostra lluita compartida hem arribat fins aquí, no és per raons personals ni familiars ni que estigui cansada perquè els horaris se'ns mengin la vida –ha explicat Terribas–. He decidit deixar El matí de Catalunya Ràdio perquè els engranatges d'una maquinària tan exigent com aquesta no es poden permetre cap grinyol, i menys ara, i ara grinyolen". La periodista ha afegit que està segura que la ràdio trobarà una nova enginyera o enginyer que faci funcionar aquest "meravellós motor com ells volen".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Al migdia, Terribas s'ha acomiadat de l'audiència amb un prec: "No oblideu que allò que surt a l'esfera pública sovint no té res a veure amb la realitat. Nosaltres tenim una ràdio i una televisió públiques que tenen la voluntat d'ajudar aquest país a tirar endavant. No deixeu que us els prenguin, sobretot no deixeu que els instrumentalitzin i no deixeu que mai, mai, mai ningú us digui que estan en mans de gent irresponsable: són responsables, són creatius, tenen molt talent i són aquí per servir-vos", ha afirmat. I ha acabat amb un agraïment: "Moltes gràcies per fer-me l'honor de servir aquesta casa durant aquests set anys al davant d'aquest micròfon. Visca El matí de Catalunya Ràdio!"

La decisió d'abandonar el programa s'ha precipitat en les últimes hores. De fet, el seu equip se'n va assabentar dijous a la tarda. De fet, Terribas tenia assegurada la continuïtat perquè el contracte signat l'any passat era per dues temporades. Però finalment ahir dijous va enviar dues cartes, a la direcció de Catalunya Ràdio i al consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), per explicar que renunciava a l'any que encara li quedava. El consell de govern es reunirà de manera extraordinària aquest dilluns.

La sorpresa al si del consell va ser majúscula: tot just el 10 de juny havien accedit incloure unes addendes al contracte que, entre d’altres coses, li garantien per escrit a Terribas el control editorial del programa i també recursos per poder treballar millor la presència del programa a les xarxes. Gordillo és també director de mitjans digitals, en l’organigrama de la Corporació. Fonts de la CCMA expliquen que les noves clàusules només posaven negre sobre blanc aspectes que ja s’estaven respectant i que eren totalment raonables per a un programa que aporta aproximadament dos terços de l’audiència de l’emissora.

JxCat demana explicacions

El diputat Francesc de Dalmases, a la comissió de control de la CCMA que s’està celebrant aquest divendres al matí al Parlament, s’ha referit a la marxa de Terribas. "Avui és un dia molt trist per a la ràdio a Catalunya. Perd una bona persona i una bona periodista. És un meteorit que impacta contra la ràdio nacional". El representant de JxCat ha recordat que "la qualitat d’un mitjà també és com tracta la seva gent, des del bidell de la porta fins a la presentadora del programa estrella", i ha assegurat: "Tenim motius per pensar que aquesta qualitat està en entredit". Dalmases ha demanat al director de Catalunya Ràdio quina autocrítica feia "com a responsables d'aquest desastre" i quin projecte es tindrà "per evitar que continuï el naufragi".

Al torn de rèplica, Saül Gordillo ha explicat que va rebre la notícia ahir a la tarda. "Des que en vam tenir coneixement, el que hem de fer és treballar en el relleu. No és l’únic dia que un gran professional de comunicació canvia de feina". Ha agraït la tasca de Terribas, perquè "ha continuat guanyant audiència", i ha xifrat en uns 100.000 els oients de més que El matí té aquest 2020, en relació amb quan va començar fa set anys. El directiu no s’ha referit a les tensions existents entre la periodista i la direcció de l’emissora.

També Eduard Pujol (JxCat) ha tingut paraules dures i s'ha referit al símil dels engranatges fet servir per la comunicadora. "És una frase que passarà a la història. A les màquines s’hi ha de posar oli i mans expertes. Aquesta és la feina que algú no ha fet o no ha fet bé. O pitjor: l’encarregat de posar oli ha permès que hi hagués brossa i els engranatges s'han aturat". El diputat, que és també exdirector de RAC1, ha recordat que "han demanat infinitat de vegades" si hi ha "un pla per tornar a ser líders", tot recordant que un programa "no s'improvisa" quan s'està al 17 de juliol. "La ràdio és respecte. I algú no ha fet bé la seva feina". Pujol ha preguntat si "es coneixien els grinyols i la incomoditat", però Llorach ha eludit respondre-hi, recordant que la pregunta no figurava a l'ordre del dia, tot i que sí que ha recordat que dilluns ha convocat el director del mitjà a una reunió extraodinària del consell de govern.

Rècord d'audiència

La presidenta en funcions de la CCMA, en tot cas, ha lamentat la marxa de Terribas en un tuit previ. "Gràcies Mònica Terribas. El teu és un adeu dolorós, una pèrdua del servei públic d'excel·lència que volem per a la ràdio pública. Sort en el futur. Saps que aquesta sempre serà casa teva", deia.

Sota la seva direcció, el programa va arribar a assolir 574.000 oients durant la primera onada de l'any 2018. Era l'audiència més alta aconseguida mai pel magazín matinal de la ràdio pública. Anteriorment, El matí de Catalunya Ràdio va ser presentat per Manel Fuentes, Neus Bonet, Antoni Bassas i Josep Cuní (amb el nom d'El matí de Josep Cuní).

La periodista ha recordat que ha dedicat una gran part de la seva vida professional als mitjans públics catalans: "Els he vist créixer, excel·lir, patir, assenyalats, instrumentalitzats, però també els he sentit lliures, compromesos, imaginatius, creatius, constructius i rebels, els he estimat com són i els estimo com són i ho continuaré fent vagi on vagi i sigui on sigui". Terribas ha dit que tenia un "nus a l'estómac": "Però hi ha moments en la vida de cadascú que has de triar la qualitat de vida amb la qual vols treballar, i aquest és un d'aquests moments".

"Tanco una etapa amb errors i errades, però sabent que no ens hem traït en el servei que fem a la societat", ha precisat. El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha agraït la feina de la periodista en aquests set anys al capdavant del programa més important de l'emissora. "Ets rigor, compromís i servei públic. Agraïment enorme per l'exhibició de professionalitat durant la pandèmia i en tants moments difícils viscuts", ha afirmat en una piulada.

stats