Icona de les pantalles
Mèdia 12/10/2022

Mor Angela Lansbury, l'eterna senyora Fletcher

La multipremiada actriu estava a punt de fer 97 anys

3 min
Angela Lansbury

Barcelona"Els fills d'Angela Lansbury estan tristos perquè han d'anunciar que la seva mare ha mort tranquil·lament mentre dormia a casa seva a Los Angeles, tot just cinc dies abans del seu 97è aniversari", explicava la família de l'actriu a través d'un comunicat. Se'n va una artista versàtil que va destacar tant a la televisió com al cinema i el teatre. Malgrat haver interpretat un ventall amplíssim de personatges, n'hi ha un que la va marcar especialment: la detectiu improvisada Jessica Fletcher, protagonista de S'ha escrit un crim.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Nascuda a Londres el 1926, Lansbury era neta del primer ministre laborista George Lansbury. Dos anys després esclatar la Segona Guerra Mundial, la seva família va fugir als Estats Units en l'últim vaixell que va poder travessar l'Atlàntic. De seguida va poder treballar en papers secundaris i va deixar la seva empremta a Llum de gas (George Cukor, 1944), amb un paper al costat d'Ingrid Bergman que li va valer la primera nominació als Oscars. La segona arribaria tot just un any després, amb El quadre de Dorian Gray. Amb la mort d'Olivia de Havilland, Lansbury es va convertir en la nominada al guardó més veterana, i una de les últimes supervivents de l'era daurada de Hollywood.

Angela Lansbury

Tot i que el gruix de la seva carrera cinematogràfica el va fer com a eterna secundària o en pel·lícules menors dels grans estudis, alguns dels seus papers, com ara el que va interpretar a The Manchurian candidate, van destacar prou per fer-li merèixer una tercera nominació. La seva carrera, a partir dels seixanta, es va decantar cap als musicals de Broadway, amb Mame (1966) com a moment àlgid, ja que el muntatge li va fer guanyar el primer dels cinc Tony que va atresorar (i la va començar a situar com a icona gai). Una altra de les estatuetes va ser per la seva memorable actuació a Sweeney Todd.

La seva veu lluminosa va acariciar també un dels grans èxits d'animació de Disney: La bella i la bèstia. Lansbury, ja nonagenària, va aconseguir commoure el Lincoln Centre de Nova York quan, per celebrar els 25 anys del film, va pujar a l'escenari per oferir una interpretació del seu tema a la pel·lícula.

Malgrat la fèrtil carrera davant les càmeres de cinema i a sobre dels escenaris, va ser la televisió la que la va fer entrar a milions de llars amb un dels personatges més icònics de la petita pantalla: la senyora Fletcher. Aquesta escriptora de novel·les de misteri amb una peculiar flaca per resoldre'ls a la vida real va protagonitzar la sèrie S'ha escrit un crim, de la qual es van emetre un total de 264 capítols entre 1984 i 1996. A Catalunya, les successives reposicions –a TV3 primer i després a 8TV– la van convertir en companyia freqüent de mitja tarda. Lansbury va seguir actuant, més esparsament, en obres com Blithe spirit (2009), de Noel Coward, el muntatge que la va beneir amb un cinquè Tony. La paraula jubilació no era al seu vocabulari.

En l'àmbit personal, va mantenir una vida allunyada dels focus: li encantava quedar-se a casa, llegint, cuinant, tocant el piano o cuidant el jardí. Es va casar dues vegades i va tenir dos fills. Però que renunciés al glamur i la vida nocturna de Hollywood en favor d'exercir de mestressa de casa no vol dir per res que dugués una vida conformista: va donar suport al Partit Demòcrata nord-americà i als laboristes britànics, a banda d'implicar-se en diverses associacions que lluitaven contra l'estigma de la sida o en favor de les dones víctimes d'abusos domèstics.

stats