Mèdia 01/09/2013

Mor David Frost, el periodista que va posar contra les cordes Richard Nixon

Les seves entrevistes al president nord-americà van inspirar el film i l'obra de teatre 'Nixon/Frost'

Ara
2 min
El periodista David Frost / AFP Photo

BarcelonaEl periodista britànic David Frost va morir ahir als 74 anys. Ho va fer en actiu; es trobava a bord del creuer 'Queen Elizabeth 2' pronunciant un discurs, quan va patir un atac de cor que el va fer caure desplomat. Frost va ser autor d'un seguit d'entrevistes al president nord-americà Richard Nixon que es considera que van contribuir a diluir la seva imatge, ja que el mandatari es va mostrar arraconat, incòmode davant la càmera i incapaç d'oferir un discurs coherent.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les entrevistes amb Nixon van emetre's en quatre programes l'any 1977, de 90 minuts cadascun. El president nord-americà feia tres anys que havia dimitit i s'havia passat els darrers temps allunyat dels mitjans. El seu agent literari el va pressionar perquè acceptés una entrevista en profunditat, com a manera de promocionar les memòries que acabava de publicar. En total es van gravar 12 entrevistes, tres per setmana durant tot un mes. Van ser 28 hores i 45 minuts de converses, que després es van sintetitzar.

Un dels moments àlgids va ser durant la tercera part. Frost li va preguntar si les seves accions, en relació amb el Watergate, havien sigut legals. La resposta va ser: "Bé, quan el president ho fa, aleshores significa que no és il·legal", la qual cosa va ser interpretada per l'audiència com una admissió de culpabilitat. El programa més vist va tenir 45 milions d'espectadors, una audiència que cap altra entrevista política ha aconseguit superar mai.

Una obra de teatre i una pel·lícula

El dramaturg Peter Morgan va aprofitar la història d'aquestes entrevistes per fer-ne un muntatge teatral, l'any 2006, amb Michael Sheen fent de presentador i Frank Langella com a expresident. L'obra va rebre crítiques excel·lents i Ron Howard va fitxar tots dos actors perquè protagonitzessin una pel·lícula basada en el muntatge. El film no va guanyar cap Oscar però va tenir cinc nominacions. A Barcelona, el Teatre Lliure va estrenar l'obra de teatre aprofitant l'èxit del film. La dirigia Àlex Rigola, Lluís Marco interpretava el president Nixon, i Joan Carreras, l'entrevistador.

A banda de Nixon, Frost va entrevistar sis presidents dels Estats Units més: Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton i George W. Bush. És també l'únic periodista que, entre 1964 i 2010, ha entrevistat vuit primers ministres britànics: Harold Wilson, Edward Heath, James Callaghan, Margaret Thatcher, John Major, Tony Blair, Gordon Brown i David Cameron.

stats