Periodista icònic
Mèdia 03/10/2022

Mor Jesús Quintero, l'entrevistador més inefable

Conegut amb l'àlies 'el loco de la colina', tenia 82 anys

2 min
Jesús Quintero va presentar també formats televisius

BarcelonaEntre el fum de la seva cigarreta, creava i mastegava els silencis com pocs periodistes. Jesús Quintero va ser icona radiofònica i televisiva en l'últim tram del segle XX, amb programes com El loco de la colina, que s'acabaria convertint en un dels seus noms de guerra. La defunció s'ha produït a la residència de Nuestra Señora de los Remedios, ubicada a la localitat andalusa d'Ubrique, on havia ingressat des de feia unes setmanes a causa del seu delicat estat de salut. Tenia 82 anys i deixa una plèiade d'entrevistes que van marcar època en el seu moment, tant a personatges cèlebres com a persones anònimes: tenia nas per als personatges i un estil propi molt marcat, amb tocs de poesia llunàtica que l'apartaven del formalisme habitual encara a l'època.

Nascut a Huelva el 1940, aconsegueix entrar al centre territorial andalús de RNE per la via d'oposició i comença a presentar els seus primers formats. Durant la Transició, va presentar al costat de Marisol Valle el format Estudio 15-18, que va ser un èxit i exemplificava l'intent de TVE de desempallegar-se de la cotilla franquista que l'havia escanyat les dècades anteriors. Però van ser els espais El hombre de la roulotte i, sobretot, El loco de la colina el que el catapultaria a la fama, fins al punt de ser cèlebre també en altres països de parla hispana com l'Argentina o l'Uruguai.

El salt a la televisió el fa el 1988 amb el programa El perro verde, on va perfeccionar l'art de l'entrevista a partir dels buits, les pauses i els sospirs. El va seguir Qué sabe nadie, a Canal Sur, i el programa Trece noches: una macroentrevista a l'escriptor Andalús Antonio Gala, gravada durant tretze nits, a raó d'una hora de conversa per nit. Va fer el salt a les privades a principis dels noranta, amb dos altres programes icònics: La boca del lobo i Cuerda de presos. De tornada a Canal Sur, els personatges estrambòtics que trobava per a Ratones coloraos es van fer el que avui anomenaríem virals, gràcies als programes de retalls televisius, que en rescataven fragments periòdicament.

Quan ja havia desat el micròfon, encara continuava participant en actes universitaris, on no dubtava a aixecar-se amb vehemència i disparar contra qui calgués. Una intervenció al costat de Carlos Alsina i Fernando Sánchez Dragó supera les 300.000 visualitzacions a YouTube gràcies a la crítica demolidora que fa Quintero del panorama televisiu.

Tot i la fama sostinguda al llarg dels anys, a la qual va ajudar sens dubte el seu personatge i carisma, l'any 2017 va haver de fer front a una demanda judicial per impagaments i a una ordre de desnonament del teatre que porta el seu nom a Sevilla.

stats