Obituari
Mèdia 22/06/2022

Mor José Luis Balbín, creador del mític debat televisiu 'La clave'

El periodista va firmar un dels programes clau de la Transició

À.G.
2 min
Una imatge d'arxiu del programa, en la seva etapa a RTVE

BarcelonaVa permetre debats generosos, que avui serien impossibles sota la dictadura de la televisió a ritme accelerat i preferible cridòria. José Luis Balbín estarà per sempre associat al programa La clave, de TVE, tot i que la seva trajectòria inclou altres episodis notables. La seva família ha anunciat, aquest dimecres al vespre, la seva defunció. "He volgut comunicar-ho [a través de les xarxes socials] per agrair-vos les contínues mostres d'afecte i respecte que li heu manifestat durant tot aquest temps a les xarxes i a través de la web oficial", escrivia a Twitter la seva dona, la documentalista Julia Mesonero, que ha detallat que les restes mortals seran traslladades a Pravia, la ciutat asturiana que el va veure néixer, fa 81 anys.

La clave va ser un programa absolutament fill de la personalitat de Balbín: el va crear, presentar i moderar, inspirant-se en l'espai Les dossiers de l'écran, emès des del 1967 a la televisió francesa. Estrenat el 1976, en una TVE plena encara de rèmores franquistes, l'espai s'obria amb una pel·lícula relacionada amb un tema d'actualitat i seguia amb un debat per on van desfilar algunes de les que serien persones imprescindibles de la Transició política espanyola. S'emetia inicialment al canal UHF –l'equivalent a l'època de La 2– i, per bé que tenia una audiència limitada, es considera que va gaudir de molta incidència en la conversa pública. L'ens estatal va tancar La clave el 1985, argüint mals resultats de seguiment. Balbín va desestimar aquesta tesi: creia que la supressió, per part de José María Calviño, havia sigut un acte de censura. El periodista va aconseguir ressuscitar el format entre el 1990 i 1993, a Antena 3 Televisión, una cadena que havia ajudat a impulsar.

Encara viuria un fugaç retorn a la cadena pública amb Las claves, un programa que ja no era de debat sinó d'entrevistes a grans personatges espanyols i estrangers. Només va aconseguir, però, mantenir-lo una temporada. Era el 1999 i Balbín fa el salt a la premsa. L'editora Tesla el va nomenar director del setmanari Artículo 20, però aquella va ser també una aventura efímera, de pocs mesos. A partir d'aquell fracàs, va preferir comandar els seus projectes del tot i, aprofitant la tirada de la marca que li havia donat nom, va fundar La Clave el 2000, un altre setmanari aquest cop més longeu, ja que el va poder mantenir fins al juliol del 2008.

En els últims anys, a banda de recollir reconeixements a la seva trajectòria, com el Premio Nacional de televisió del 2015, vivia retirat de la primera línia. Això sí, publicava ocasionalment articles d'opinió i preparava unes memòries.

stats