Mèdia 01/12/2021

Mor Josep Maria Francino als 74 anys a conseqüència del covid

La seva passió per la música i els Beatles el va portar a ser un referent a la ràdio

Àngel Català
2 min
Josep Maria Francino era un apassionat dels Beatles i de la ràdio

BarcelonaEl món de la ràdio catalana ha perdut un dels seus grans referents. El terrassenc Josep Maria Francino, més conegut com a Xino, ha mort aquest dimecres als 74 anys a conseqüència del covid. La seva passió per la música i, especialment pels Beatles, va marcar la seva dilatada trajectòria professional i personal.

Nascut a Terrassa l'any 1947, Francino va debutar per primer cop com a músic l'any 1965 amb Els Folls, un grup pop-rock que encara està en actiu. El 3 de juliol d'aquell mateix any va fer la seva primera crònica del concert dels Beatles a la Monumental de Barcelona per Ràdio Terrassa, on estaria catorze anys i arribaria a ser-ne director adjunt i cap de programes.

Francino va ser un dels artífexs de Catalunya Ràdio, de la qual va ser director general entre l'any 1983 i 1984. Va ser subdirector a COM Ràdio i director de RNE a Girona i a RNE Catalunya, així com de Ràdio Associació de Catalunya. Al llarg de la seva trajectòria també va col·laborar amb diferents emissores, com ara Ràdio Club 25, Ràdio Banyoles, Ràdio 4, La Ràdio Olímpica i Ràdio Olot.

La seva vida estava fortament vinculada a la Garrotxa, on tenia una residència a la Vall d'en Bas. Allà era on guardava la seva extensa col·lecció dedicada als Beatles, la més gran de tot l'estat espanyol i una de les més completes a escala mundial.

Últimament seguia col·laborant en programes musicals com el Cocodril Club, de Radio Marca, on parlava sobre el grup de Liverpool. L'any 2015 va presentar Beatlemania, una crònica personal, un llibre en el qual explicava la seva fascinació pel quartet britànic. Francinco considerava que el grup li havia ensenyat uns valors que ell posteriorment va intentar transmetre al llarg de tota la seva vida a les futures generacions. L'any 2009 va rebre la Menció d'Honor dels Premis Ràdio Associació de Catalunya per la seva trajectòria professional.

stats