Periodisme

Els dos mossos investigats per falses acusacions a periodistes consideren que no van mentir

Els dos agents van ser denunciats pel Grup Barnils i el despatx d'advocats Irídia

ARA
2 min
Tercer dia de disturbis al barri de Gràcia pel desallotjament del Banc Expropiat

Els dos agents dels Mossos d'Esquadra investigats per denúncia falsa i fals testimoni en els casos del periodista Jesús Rodríguez i el fotoperiodista Isidre Garcia han declarat aquest dilluns en un jutjat de Barcelona. Durant les seves intervencions, tots dos agents han negat que mentissin i han assegurat que van dir el que creien que havia passat durant els aldarulls que van seguir al desallotjament del Banc Expropiat, un centre social ocupat a Gràcia, el maig del 2016. Tot i la defensa de tots dos agents, hi ha dues sentències judicials que desmenteixen les seves versions dels fets.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El setembre del 2023 el Grup Barnils i el despatx d’advocats Irídia van presentar una demanda contra els dos efectius policials, una acció amb la qual es busca frenar la impunitat de les forces d'autoritat quan els seus relats són desmentits per imatges o proves. A la sortida de la declaració dels mossos, Sònia Olivella, advocada d’Irídia, ha explicat que el cas és “molt important” perquè és el primer cop que s’investiguen acusacions falses de mossos a periodistes, i espera que serveixi perquè no quedi impune. Per la seva banda, des del Grup Barnils, la coordinadora de Mèdia.cat, Carme Verdoy, ha remarcat que és un cas "especialment rellevant, no només per a aquests casos en concret sinó per al conjunt de tota la professió. Que un policia menteixi o posi traves al dret a la informació, quan en principi hauria de protegir-lo, és un atac no només al periodisme sinó al conjunt de la democràcia".

En la querella presentada per Grup Barnils i Irídia s'assenyala que la quarta nit de manifestacions contra el desallotjament, durant una càrrega policial, un mosso va abandonar el cordó policial i va agredir amb la porra el periodista Jesús Rodríguez, que cobria els fets per a La Directa. El reporter va haver d'anar a l'hospital per una lesió a la cama i una fractura al dit de la mà. Una sentència de l'Audiència de Barcelona va confirmar que l'agressió va ser gratuïta i que el mosso va fer un ús de la força no justificat. L’antiavalot va ser condemnat a dos anys de presó i dos d’inhabilitació, la suspensió per a l’exercici de l’activitat policial i, a més, a haver de pagar una indemnització de més de 7.000 euros.

Arran de la mateixa actuació policial, un altre agent dels Mossos d'Esquadra va assegurar que un fotoperiodista, Isidre Garcia Puntí, li va causar una lesió al taló d'Aquil·les llançant-li una tanca. La sentència ferma del jutjat penal número 5 de Barcelona va considerar provat que “es pot assegurar que (la tanca) no va ser agafada directament per ningú ni llançada contra ningú”. També va concloure que era més probable que la lesió s’hagués produït per la patologia prèvia que ja tenia el lesionat.

stats