PAREU MÀQUINES
Mèdia 13/09/2019

'El Mundo' pateix un atac d'autonomisme i dona la raó a Catalunya

El diari critica que el govern Sánchez no pagui les bestretes del finançament a les autonomies

2 min
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, amb el seu predecessor, Cristóbal Montoro, durant el debat  a finals del juny passat dels pressupostos al Congrés.

BarcelonaUna de les coses que mai m'hauria imaginat que veuria en un editorial d''El Mundo' és una crítica al govern central per estar maltractant les finances de les autonomies, inclosa, atenció, Catalunya. I això és el que fa aquest divendres en un editorial titulat "Sánchez asfixia les comunitats autònomes". El diari, que fins ara era un campió del centralisme, resulta que ha descobert una cosa que Catalunya ja fa temps que denuncia (fins i tot ha amenaçat d'anar als tribunals), i és l'absoluta arbitrarietat amb què funciona l'Estat a l'hora de destinar les anomenades 'bestretes' previstes en el sistema de finançament.

"Asfixiar així les regions no té precedents en la nostra democràcia", denuncia el diari. I afegeix: "Els fons pendents són imprescindibles per finançar els serveis bàsics, com la sanitat o l'educació, però també per estar al corrent de pagament dels proveïdors" (potser 'El Mundo' està deixant de cobrar factures, també...?). I conclou: "Sánchez pren com a ostatges els milions d'espanyols que veuen perillar els serveis públics".

'Voilà!' Quina mena de miracle s'ha obrat perquè 'El Mundo' hagi entès de sobte el malestar crònic de les comunitats autònomes amb el govern central de torn? Per fi es posa en valor que finançament autonòmic és sinònim d'estat del benestar, de serveis bàsics, de polítiques socials i no un capritx de dirigents més o menys perifèrics i més o menys pèrfids.

Seria interessant que 'El Mundo' fes ara un pas més i critiqués la desigualtat entre espanyols que es produeix a causa d'un sistema de finançament injust i arbitrari. Però això potser seria demanar massa. Segurament perquè aquest editorial només té sentit perquè és per criticar Sánchez, i no s'adona que els predecessors del president espanyol han actuat sempre de la mateixa manera.

stats