La Nit de l'ARA reivindica el periodisme en temps convulsos
L'acte ha inclòs una conversa entre la directora de l'ARA, Esther Vera, i la periodista mexicana Andrea Miranda
Barcelona"La democràcia i el periodisme estan íntimament relacionats", ha recordat aquest vespre la directora de l'ARA, Esther Vera, durant la celebració dels catorze anys de vida del diari. La tradicional Nit de l'ARA s'ha convertit en una reivindicació del periodisme com una eina fonamental per a una societat sana i de dret, a més d'una gran celebració de la feina feta per l'ARA des dels seus inicis fins ara.
A més de reflexionar sobre el present i el futur del periodisme, la Nit de l'ARA, conduïda pels periodistes de la casa Antoni Bassas i Carla Turró, també ha fet entrega dels premis Carles Capdevila, Ignasi Pujol i Tatiana Sisquella que guardonen persones o entitats que són rellevants en l'àmbit de l'educació, l'emprenedoria i l'àmbit social. El primer dels guardons, el que dona nom el director fundador de l'ARA, Carles Capdevila, ha sigut per a L'Escola del Treball. El guardó Ignasi Pujol a l'emprenedoria ha sigut per a Puig, mentre que el premi Tatiana Sisquella a la contribució social ha sigut per Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels, entitat que atén i ajuda les persones sense llar.
Periodisme en temps de xarxes socials
El compromís social del periodisme ha estat el fil conductor de la nit. En la seva intervenció, el president de l'ARA, Ferran Rodés, ha assenyalat que Catalunya compta amb un ecosistema comunicatiu fort que dona motius per a l'optimisme, malgrat que en els últims vint anys el periodisme ha viscut una crisi que va arrencar amb l'aparició de les xarxes socials. Rodés ha demanat una regulació que permeti als mitjans de comunicació competir en igualtat de condicions amb aquestes xarxes, que assegura que sovint obren moltes portes a la manipulació i es concentren en un càrtel monopolístic en molt poques mans. "Hem de ser optimistes perquè en aquests vint anys hem sabut tenir cura d'aquest sector que és fonamental per a la salut democràtica del país", ha afirmat.
Per la seva banda, Esther Vera ha reconegut que vivim temps accelerats "en què la societat s'expressa entre el malestar i la fúria i no ve de gust llegir diaris", però ha recordat que quan tenen lloc tragèdies com la de la DANA de València els mitjans són fonamentals per comprendre la realitat. En aquest sentit, la directora ha admès que el 2024 no ha estat un any fàcil, com tampoc ho han sigut cap dels tretze anteriors de la història de l'ARA. Tot i això, el diari ha continuat fent periodisme constructiu i periodisme d'investigació, una feina que no es podria seguir fent sense la complicitat de subscriptors, lectors, anunciants i administracions.
En el mateix sentit que Rodés i Vera s'ha expressat Salvador Illa, president de la Generalitat de Catalunya, que també ha volgut estar present a l'aniversari de l'ARA. "Veient el context polític ens hem adonat de la importància de preservar el bon periodisme", ha reflexionat. Ha recordat que el periodisme ha de ser qui ha de fer la distinció entre veritat i falsedat i ha rebutjat el concepte cada cop més estès de "falsa veritat". El president de la Generalitat també ha fet menció del compromís del diari amb la llengua. "Si volem que la gent parli català hem d'oferir a la gent la possibilitat de llegir-lo, i l'ARA ho fa", ha remarcat.
Per la seva banda, Josep Rull, president del Parlament, ha fet esment dels valors que creu que el diari aporta a la societat: "Compromís amb la veritat, rigor, seriositat, humanitat". El seu discurs també ha inclòs una menció personal, ja que ha recordat com una portada de l'ARA el va acompanyar a la cel·la durant el temps que va estar empresonat.
Finalment, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha felicitat l'ARA pel seu aniversari assegurant que la capçalera és sinònim de veracitat, un fet essencial "veient tot el que està passant en el món".
Testimoni colpidor
Que el periodisme és més necessari que mai també s'ha fet evident en la conversa que Esther Vera ha mantingut amb Andrea Miranda, directora de continguts i transformació digital del grup mexicà Debate, una professional que coneix de primera mà la violència exercida contra periodistes. Tot i les amenaces constants que reben, Miranda, que ha participat des de Mèxic perquè no s'ha pogut desplaçar precisament per la situació de violència que es viu al país, ha afirmat que es neguen a treballar amb por. "Sabem que hem de seguir fent periodisme i cobrint actes", ha assegurat. "Un mai vol escriure sobre l'assassinat d'un periodista o de la desaparició d'un treballador", ha recordat.
En la seva festa de celebració l'ARA ha comptat amb el suport de les principals autoritats del país, a més de representants d'àmbits econòmics, socials, polítics i culturals. Així, entre les més de 300 persones que han assistit a la Nit de l'ARA hi ha hagut personalitats com els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Josep Montilla; Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural; Jaume Roures; Enric Canet, fundador del Casal dels Infants del Raval o la xef Carme Ruscalleda. També bona part dels col·laboradors del diari com Albert Om, Sebastià Alzamora, Josep Ramoneda o Albert Cuesta.
La Nit de l'ARA també va ser una vetllada artística amb la intervenció de l'il·lustrador Juanjo Sáez, opinador gràfic de l'ARA amb la secció Ara que no s'ofengui ningú, que abans i durant l'acte va fer una creació pictòrica de dos metres que era un missatge de positivitat –Passat lliçó, ara acció, futur creació– de cara al futur "en aquest moment tan estrany que vivim". Sáez, amb molt sentit de l'humor, ha reconegut que normalment no sol pintar en un gran llenç blanc, sinó que opta per l'iPad "que és molt més net". Els compassos de My baby just cares for me interpretats pel clarinetista Pep Poblet han donat el tret de sortida a un acte que ha repassat algun dels moments informatius més destacats de l'any. De fet, Poblet ha fet l'acompanyament musical d'una vetllada que ha estat possible gràcies al suport de Fundació La Caixa, Gramona, Catànies Cudié, Fundació Vila Casas, Damm, Bassols Energia, Atlàntida assegurances, i Philip Morris.