Mèdia 22/01/2016

Un nou cas per a Mulder i Scully

‘Expediente X’ torna diumenge amb els mateixos actors 14 anys després

Albert Castellví Roca
3 min
Un nou cas per a Mulder i Scully

BarcelonaJa fa més de 13 anys que Fox Mulder i Dana Scully van deixar d’investigar casos presumptament relacionats amb l’existència de vida extraterrestre. De fet, cap dels dos ja no treballa per a l’FBI. Però ara algú ha contactat amb Mulder per posar-lo al corrent d’una nova amenaça que arriba de l’espai exterior, i ell, convençut des de petit que hi ha vida intel·ligent fora de la Terra -i especialment des que ell mateix va ser abduït l’any 2000-, ha decidit començar a investigar el cas. Però no ho vol fer sol, sinó amb l’ajuda de la seva antiga companya d’aventures, Scully, que malgrat el seu escepticisme inicial va acabar donant la raó a Mulder i acceptant les seves teories sobre éssers alienígenes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Mulder i Scully, doncs, es tornaran a posar en marxa aquest diumenge amb l’estrena als Estats Units de la nova temporada d’Expediente X, una minisèrie de sis capítols que arribarà gairebé 14 anys després del comiat de la sèrie original, el 19 de maig del 2002. La cadena Fox, que ja va oferir les nou temporades d’aquella producció, estrenada el 1993, emetrà el primer d’aquests nous episodis diumenge -just a continuació d’una semifinal de la lliga de futbol americà dels EUA, cosa que li garanteix una bona audiència- i el segon, dilluns, que serà el dia d’emissió habitual de la resta de la sèrie. A Espanya, Expediente X, a les 22.20 h, amb l’emissió, també a Fox, dels dos primers capítols.

Els dos agents tornaran, per tant, amb uns quants anys més però amb les mateixes cares, ja que seran interpretats pels mateixos actors que els van donar vida durant els anys 90, David Duchovny i Gillian Anderson. Però ells no són els únics que tornen. Mitch Pileggi repeteix en el paper de Walter Skinner, l’antic cap dels protagonistes, i fins i tot reapareixeran personatges que aparentment havien mort a la sèrie original, entre els quals destaca el Fumador, que tornarà a interpretar William B. Davis.

I també hi ha retorns darrere de les càmeres. El creador d’Expediente X, Chris Carter, ha escrit i dirigit tres dels capítols d’aquesta seqüela, i els altres se’ls han repartit James Wong, Darin Morgan i Glen Morgan, que formaven part de l’equip de guionistes de la ficció original.

El retorn de la sèrie es presenta com un fet puntual, però la porta de la renovació està oberta. “Fox decidirà si en vol més”, ha assenyalat Carter, i la codirectora de la cadena, Dana Walden, també s’hi ha mostrat predisposada: “Encarregaríem nous episodis ja avui, abans de l’estrena”. A hores d’ara, els més reticents a continuar són els actors, que segons explicava fa uns dies el portal Variety només van acceptar reprendre els seus antics rols amb la condició que la temporada fos curta i no d’una vintena de capítols com les anteriors.

Expediente X, que a Espanya es va poder veure per Telecinco, va aconseguir un gran èxit d’audiència, especialment durant les primeres temporades -la cinquena va fregar els 20 milions d’espectadors de mitjana als Estats Units-, i va guanyar 16 Emmy, entre altres guardons. Abans d’aquesta seqüela, que s’emetrà a una seixantena de països de tot el món, la sèrie ja va donar lloc a dues pel·lícules. La primera es va estrenar el 1998, i la segona, del 2008, era fins ara l’última vegada que Mulder i Scully havien investigat junts.

stats