08/09/2016

El nou iPhone, ara en estèreo

4 min
Tim Cook durant la presentació del nou iPhone a San Francisco.

BarcelonaLa quantitat de filtracions que precedeixen les presentacions de producte d’Apple fa gairebé impossible qualsevol sorpresa quan arriba el dia més esperat de l’any per als fans de la marca. Per això ahir no vam fer més que confirmar els rumors: l’empresa ha decidit trencar l’habitual cicle bienal de redisseny exterior dels seus iPhones i deixar per a l’any que ve -coincidint amb el desè aniversari del telèfon- una possible renovació amb profunditat que faci els nous models identificables ja al primer cop d’ull.

Els nous iPhone 7 i iPhone 7 Plus són pràcticament idèntics als models actuals 6s i 6s Plus, amb pantalles de 4,7 i 5,5 polzades, respectivament. A primera vista només els distingeixen la integració de les antenes a la carcassa -un aspecte especialment sensible per a Apple, des del fiasco de la pèrdua de cobertura de l’iPhone 4- i l’ús d’un nou procés de mecanització que ha permès afegir una variant amb acabat negre piano, que s’afegeix als tres colors ja coneguts: platejat, daurat i rosa daurat.

Examinant els nous telèfons més de prop s’observen tres canvis més. L’omnipresent botó d’inici ha deixat de ser físic i ara és d’estat sòlid, respon a diferents nivells de pressió i reacciona amb una vibració hàptica, característiques que permetran als creadors d’aplicacions incorporar noves modalitats d’interacció. El segon canvi, vinculat amb el primer, és la desaparició de la presa minijack d’auriculars, per deixar espai al motor de vibració del botó d’inici i aconseguir que l’iPhone sigui, per primera vegada, submergible. Ja no heu de patir per si el telèfon us cau a l’aigua.

Phil Schiller, vicepresident d’Apple, va qualificar l’abandonament del minijack de decisió “valenta”, tot i que no prou per no haver inclòs amb cada telèfon un adaptador per endollar els auriculars convencionals que ja tingueu al connector Lightning de sincronització i recàrrega.

Però el que Apple vol realment és que el client compri uns auriculars nous, siguin amb cable Lightning de la seva filial Beats o de marques alienes com JBL, o bé els nous AirPods, de botó i de color blanc però sense fils, plens de sensors i xips que serveixen per escoltar música, parlar per telèfon i dialogar amb el Siri de l’ordinador, la tauleta, l’ smartphone o el rellotge. Els AirPods tenen una autonomia d’unes cinc hores i es recarreguen dins del seu estoig amb bateria, exactament igual que els Gear IconX que el rival Samsung va treure ara fa un parell de mesos.

El tercer canvi visible també té a veure amb el so: Apple ha trigat gairebé deu anys, però per fi els iPhones porten dos altaveus: un a sobre de la pantalla i l’altre a sota, per obtenir efecte estereofònic quan es miren vídeos o es juga amb el telèfon en posició apaïsada. Per exemple, al Super Mario per a iOS que Nintendo va presentar ahir.

Hi ha una quarta novetat visible que només afecta el model 7 Plus: la càmera principal és doble. Dels dos captadors de 12 megapíxels, un porta lent gran angular de 28 mil·límetres i l’altre un teleobjectiu de 66 mil·límetres. La combinació permet obtenir efectes de profunditat i desenfocament tant abans de disparar la foto com després de fer-la, gràcies a un nou xip processador d’imatge. És un sistema més semblant al model G5 de LG que al P9 de Huawei, que fa servir un captador en color i un altre en blanc i negre. L’iPhone 7 fa servir una sola càmera, amb el mateix captador de 12 megapíxels. Els dos models tenen una nova càmera frontal de 7 megapíxels i un nou flaix, que continua sent de dos tons però ara té quatre leds en comptes de dos.

El processador més potent

A l’interior els nous iPhones incorporen un nou processador, l’A10 d’Apple, que segons l’empresa és el més potent que es pot trobar actualment en un smartphone. Per demostrar-ho afirma que és 120 vegades més potent que el del primer iPhone en potència de càlcul i 240vegades en rendiment gràfic. Els dos models es vendran amb tres capacitats, 32, 128 i 256 gigabytes, que dupliquen les dels iPhones actuals pel mateix preu. També ha millorat l’autonomia: segons Schiller, que no desaprofita cap ocasió de temptar els clients amb la renovació dels seus telèfons, la bateria de l’iPhone 7 dura una mitjana de dues hores més que la de l’iPhone 6s.

Els nous iPhone 7 i 7 Plus sortiran a la venda el divendres 16 de setembre en 30 països, entre els quals aquesta vegada sí que hi ha Espanya. Tres dies abans els propietaris de dispositius Apple ja podran actualitzar-los a la nova versió 10 del sistema operatiu, que vindrà instal·lada de sèrie en els dos models nous. Entre les novetats que aporta destaca l’aplicació Home, que agrupa el control de tots els aparells domòtics d’una llar que siguin compatibles amb la plataforma HomeKit d’Apple. Segons l’empresa, abans de final d’any n’hi haurà més d’un centenar de diverses marques.

A més dels iPhones, Apple també va anunciar ahir un nou model del rellotge Watch, que presumeix de ser el més venut del món després dels Rolex. El Watch 2 és submergible, amb una aplicació que compta braçades a més de passes, i porta GPS integrat. Hi haurà una variant Nike+, creada en aliança amb la marca de productes esportius, específica per a corredors i excursionistes, amb un impertinent software que avisa l’usuari si fa molts dies que no surt a córrer.

El Watch original, que no es pot mullar ni té GPS, continuarà a la venda rebaixat de preu, però renovat amb el mateix processador del model nou. Tots dos tindran abans de final d’any una aplicació de Pokémon Go.

stats