Mèdia 30/04/2014

Obre a la Rambla l’únic espai del món dedicat al pernil

Segons l’expert empresari del pernil Enrique Tomás, a Catalunya se’n fa més que a la resta de l’Estat junt, encara que no és el millor

Joan Callarissa
2 min

BarcelonaSegons l’expert empresari del pernil Enrique Tomás, a Catalunya se’n fa més que a la resta de l’Estat junt, encara que no és el millor. Tot i això, ha triat Barcelona per ubicar-hi l’únic espai del món destinat a aquesta delícia ancestral.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Concretament, el de Badalona ha situat el seu Jamón Experience al cor de la Rambla, un aparador d’excepció pel qual transiten anualment 72 milions de persones. Una xifra que li ha fet calcular al professional del pernil que podrà recuperar els quatre milions d’euros que hi ha invertit -“Sense cap ajuda econòmica pública”- per obrir aquest espai divulgatiu sobre el procés de creació del pernil salat, una menja que, segons Tomás, supera el foie francès i el caviar rus.

L’espai, que ocupa 2.000 metres quadrats a l’edifici de la Rambla on hi ha l’administració de loteria Valdés, proposa una experiència centrada només en el pernil. Comença amb un recorregut d’una mitja hora durant el qual projeccions i vídeos expliquen com es passa del porc acabat de néixer a la pota de pernil salat curada i a punt per menjar. Aquests audiovisuals, al llarg de diferents sales ubicades al soterrani de l’edifici, repassen les races de porcs, la seva cria en llibertat, les deveses on creix i s’engreixa el porc que serà pernil d’aglà, els diferents graus de curació a què se sotmet la cuixa del pernil i, fins i tot, l’art a l’hora de tallar-lo. També repassa la tècnica de salar-lo o la figura del majoral, que té com a objectiu engreixar els porcs.

Al final de tot aquest recorregut, i després de conèixer quines són les denominacions d’origen del pernil ibèric d’aglà, les persones que participen en l’experiència passen a una zona de tast en què poden provar pernils de diverses procedències -espanyoles totes- per aprendre a distingir-les mentre les mariden amb vi o cava. Aquest espai museístic ha estat creat per l’arquitecte Dani Freixes, mentor entre d’altres del Born Centre Cultural. Compta amb una botiga on es poden comprar molts embotits i formatges de bona qualitat, olis i, naturalment, també souvenirs inspirats en Barcelona.

Per 19 euros, és una experiència que permet gaudir al llarg d’una hora del pernil des de totes les perspectives. Amb una orientació clarament comercial i turística, Jamón Experience no cau en la vulgaritat d’alguns espais del mateix carrer. No volíem fer “una guirilàndia ”, explicava ahir Tomás, que recordava, a més, que el pernil fins ara “s’ha explicat molt malament”. Per solucionar-ho, disposen d’audioguies amb diversos idiomes que hauran de seduir 200.000 persones el 2015. L’establiment dóna feina a quaranta persones.

stats