11/09/2023

'El País' explica per què li diu "fugat" a Puigdemont

2 min
01. Carles Puigdemont a les portes de la Casa de la República. 02. El president conversant amb Antoni Bassas. 03. Al seu despatx, fullejant el diari ARA. 




 















BarcelonaUn lector del diari El País, de nom clarament plurinacional, Xosé María Torres Bouza, es queixa a la defensora del lector, Soledad Alcaide, pel fet que a Carles Puigdemont se l'anomeni "fugat de la justícia" a les seves informacions. I ho fa amb arguments molt convincents: a) Està localitzat a Waterloo; b) Està a disposició dels tribunals belgues; c) Usa la seva defensa legal com qualsevol acusat. A partir d'aquí, Alcaide recorre a un catedràtic de dret penal, Manuel Cancio, que afirma que "fugat" no és un terme jurídic perquè no existeix el delicte de fuga i explica que, tècnicament, Puigdemont és "una persona que ha estat processada en rebel·lia". Com que el catedràtic no li resol la papereta, Alcaide recorre al director adjunt de l'edició catalana del diari, Miquel Noguer, que afirma que en periodisme "s'ha de fer servir un llenguatge comprensible i que descrigui la realitat". Noguer considera que "fugat encaixa descriptivament" amb la situació de Puigdemont (tot i que quan va marxar a Bèlgica no hi havia cap ordre de detenció contra ell), mentre que creu que exiliat o represaliat afegeixen una connotació de persecució política.

I aquí és quan hi entra la línia editorial. La d'El País estima que l'acció de la justícia espanyola no es pot considerar "persecució política", en canvi l'ARA sí que fa servir amb naturalitat les paraules exili i exiliat perquè creu que tot el que deriva del Procés té una connotació clarament política. I una persona s'exilia habitualment quan vol evitar l'acció de la justícia. Per exemple, en el cas de Roman Polanski la premsa espanyola no té problemes a afirmar que viu a l'exili a França. Però amb Puigdemont o Marta Rovira es veu que no es pot dir.

stats