Mitjans Públics
Mèdia 30/07/2021

El Parlament posa sota la lupa el 'Bricoheroes'

Els partits unionistes redoblen les crítiques contra el programa mentre que Junts en demana el retorn a la graella

3 min
La sessió de control ha estat l'última del curs

BarcelonaEl programa Bricoheroes ha aconseguit centrar aquest divendres una de cada quatre preguntes de la comissió de control parlamentària a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). L’espai humorístic presentat per en Peyu i Jair Domínguez va caure de la graella de TV3 la setmana passada perquè el CAC li va obrir un expedient per publicitat encoberta. Però els partits de signe unionista han aprofitat la circumstància per carregar-hi perquè consideren que fomenta la hispanofòbia. La diputada Anna Grau, de Ciutadans, fins i tot ha lluït una samarreta rosa on es podia llegir: “We don’t need no fucking bricoheroes” (No necessitem els fotuts Bricoheroes). 

Des de TV3 s’ha recordat que el programa es va encarregar per difondre'l a YouTube, on les normes sobre emplaçaments publicitaris són més relaxades que a la TDT. Quan es va decidir recuperar alguns d’aquests programes per farcir la graella d’estiu, no es va parar esment que algunes esponsoritzacions no s’identificaven correctament. Era el cas d’una samarreta de la companyia Petrolis Independents, propietat de Joan Canadell, que portava posada Domínguez a canvi d’una aportació de 5.000 euros. Grau ha denunciat que el programa està al servei “de l’Íbex-35 indepe” i ha citat també un altre dels anunciants, Parlem Telecom.

Un altre dels greuges és l’aparició de l’expressió “puta Espanya” en un dels episodis. El director de TV3, Vicent Sanchis, ha recordat que el programa “es riu del mort i de qui el vetlla” i ha suggerit que la polèmica frase, en realitat, el que fa és caricaturitzar justament el personatge que la diu. I ha renyat els partits que la retreien acusant-los de voler fer creure que Bricoheroes la pronuncia habitualment. També el diputat Xavier Pellicer ha ironitzat sobre aquesta insistència: “No sé si és una competició que tenen amb el programa, a veure qui diu més vegades ‘puta Espanya’. Però, si ho és, van guanyant vostès”. 

En aquest sentit, el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco va repetir l’esmentada frase per comparar TV3 amb Radio Télévision Libre des Mille Collines, considerada una de les veus del genocidi de Ruanda. “Estem farts i fins als nassos de la hispanofòbia a TV3”, va dir. En el cas de la popular Lorena Roldán, va afegir al sac de greuges que, en un gag on s’esmentava un presumpte lladre de bicicletes, se’l fes parlar en castellà.

Junts en demana la restitució

Però el programa –el nom del qual va ser pronunciat per ses senyories amb totes les variants possibles, de bricoherois a bricoherus– també va rebre suports. El diputat Francesc Ten, de Junts, ha demanat a Sanchis que reconsideri la decisió i el retorni a la graella, amb les adaptacions a la norma oportunes. Però el director del canal ha explicat que tècnicament era poc viable. I que el van eliminar perquè, si el mantenien, el CAC hauria castigat la reincidència. De fet, la Corporació espera, amb la maniobra de retirada, esquivar la multa prevista, que pot anar dels 12.000 als 90.000 euros. També va insistir que la retirada no tenia res a veure amb l'estil dels continguts.

Núria Llorach, la presidenta en funcions de la Corporació, va aprofitar una de les intervencions per defensar la llibertat creativa de l’equip del programa. Minuts abans, Sanchis havia recordat que se n’havia encarregat la tercera temporada, la qual cosa evidenciava que no hi havia al darrere de la supressió cap intent de censura. I Llorach va brandar un text del Tribunal Europeu de Drets Humans per dir que l’humor és “una forma d’expressió artística i crítica social que, amb un contingut inherent d’exageració i distorsió de la realitat, persegueix, naturalment, la provocació i l’agitació”.

Els altres temes de la comissió de control
  • Programes sobre pobresa La diputada socialista Beatriz Silva ha denunciat que TV3 no ha dedicat cap programa específic a la pobresa que està creixent a Catalunya. La presidenta en funcions, Núria Llorach, li ha presentat un llistat de tots els continguts que havien abordat l’assumpte durant les últimes tres setmanes. Silva s’ha refermat dient que feia falta un espai com un 30 minuts o un Sense ficció.
  • El clima laboral a la ràdio La CUP va dir al director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, que havien rebut queixes de “malestar” a la plantilla per “dinàmiques internes tòxiques” i “maltractaments” per part de direcció. L’executiu va assegurar no tenir-ne coneixement i va exigir concreció: “Si té informació l’elevaré allà on faci falta per si algú ha comès el suposat delicte que insinua o s’atreveix a plantejar”.
  • El documental sobre Aragonès Pellicer ha criticat també el documental sobre Pere Aragonès, titllant-lo de “publireportatge”. Sanchis ha discrepat que aquest fos el to i ha recordat que es va dedicar un format similar tant a Montilla com a Mas. Per part de Junts, Francesc de Dalmases s’ha queixat que la peça el presentés com al “president més jove”, cosa certa només si es compta des del retorn de Tarradellas.
  • Compareixences Els grups parlamentaris han convidat el Col·legi de Periodistes i l’associació Dones Visuals per saber el seu parer sobre la renovació de la CCMA. El degà del Col·legi, Joan Maria Morros, ha reclamat independència per als professionals. Carme Puche, de Dones Visuals, ha proposat que TV3 es doti d’un departament específic de diversitat, per adreçar aquests afers adequadament.
stats