21/11/2021

Parlar de l'Espanya buida mentre Madrid xiula una cançó

2 min

Dos dels diaris de Madrid obren avui portada amb el mateix tema: la previsible proliferació de partits provincials que buscaran emular Terol Existeix i aconseguir una petita però potser decisiva representació parlamentària. Hi ajuda el fet que a les demarcacions amb poca població els escons surten barats, pel que fa a nombre de vots. L'Abc titula "Sánchez busca socis en l'Espanya buida per seguir a la Moncloa". No per la noble tasca de governar d'acord amb uns valors, no: els busca per aferrar-se a la poltrona del poder, segons el diari. I llança un avís, a tres jugades vista, contra els incauts que puguin voler votar aquestes formacions, recordant en el subtítol que Terol Existeix "va pactar amb el PSOE després d'absorbir el vot de Cs i de l'esquerra descontenta". A l'editorial, culpa del fenomen els partits "nacionalistes i regionalistes", i també "l'absència d'un discurs nacional en els socialistes [que] facilita el mercadeig parlamentari". En canvi, no parla del PP, que governa a Madrid, un dels principals motors de buidatge d'aquesta Espanya desertitzada d'oportunitats.

La portada de l''Abc'

A El País el titular, en canvi, és: "L'Espanya buidada desafia la política". El matís és important: ja no és buida, sinó buidada, la qual cosa convida a buscar responsables. L'editorial també es mostra antipàtica amb aquestes iniciatives locals, els recorda que el Congrés "no és el lloc concebut originàriament per a això", i alerta que tot plegat pot derivar en "un ús viciós del poder". Però com a mínim admet que el Senat no funciona i que tot plegat és l'expressió d'un "fracàs col·lectiu".

El següent pas, tant per a l'Abc com per a El País, és examinar si els seus abrandats bipartidisme i centralisme han jugat algun paper en aquest fracàs articulatori que ara lamenten.

stats