EL RADAR
Mèdia 15/04/2015

Els periodistes de TVE denuncien a Europa que se senten “manipulats”

A.c.r.
2 min
Els representants del consell es van reunir amb eurodiputats.

BarcelonaEl president i el vicepresident del consell d’informatius de TVE, Alejandro Caballero i Xabier Fortes, es van reunir ahir, a Brussel·les, amb eurodiputats espanyols de diversos partits per fer-los arribar el seu malestar respecte a la situació de “manipulació progovernamental” que, en la seva opinió, pateixen els informatius de la televisió pública i lliurar-los un informe que resumeix alguns exemples d’aquestes “males pràctiques”. El consell -format per periodistes de la cadena- denuncia en aquest document que “les normes deontològiques” de TVE “són habitualment incomplertes pel que fa referència a la imparcialitat, pluralitat, veracitat i objectivitat”, de manera que els serveis informatius es converteixen “en un instrument de propaganda al servei del govern [espanyol]”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Entre els exemples concrets citats al document hi ha el Telediario del 4 de març, que va incloure “20 veus de polítics a favor del govern per 2 de l’oposició”, i en què “el 82% de la informació política i econòmica van ser notícies favorables a les tesis del govern o del PP”. L’informe també lamenta que s’intentessin “silenciar” alguns escàndols que afectaven el Partit Popular, com la investigació per presumpta prevaricació contra una empresa creada per Cristóbal Montoro o la imputació de la cap de campanya d’Esperanza Aguirre.

Així mateix, el document assenyala l’“evident desproporció en els tertulians escollits en favor sempre de les tesis progovernamentals”, i recorda que els principals càrrecs directius dels serveis informatius els ocupa personal extern marcat “per un biaix ideològic molt determinat, clarament alineat amb la defensa a ultrança de les tesis governamentals”. En concret, subratlla que el cap d’informatius prové de La Razón, un “mitjà ultraconservador que destaca com la principal defensa mediàtica del govern de Mariano Rajoy”; que la cap de continguts informatius va ser cap de política “en l’etapa en què TVE va ser condemnada per manipulació informativa en una vaga general”, i que el cap d’informatius diaris va arribar de Telemadrid, “paradigma de la manipulació política”.

El consell recorda també les seves denúncies sobre la creació d’una “redacció paral·lela” i assenyala que alguns centres territorials “es converteixen en instruments de propaganda dels seus presidents o dels interessos polítics del partit del govern”. En aquest sentit, remarca que el director del centre de TVE a Catalunya, Eladio Jareño, havia sigut just abans el cap de comunicació del PP català. En referència a Catalunya, el document critica també “l’absoluta desproporció del temps atorgat a les intervencions pròximes a les tesis governamentals en detriment d’altres veus, com les partidàries del dret a decidir o de la independència de Catalunya”.

Segons va denunciar el consell a Twitter, la direcció d’informatius de la cadena va “prohibir” informar d’aquesta visita de representants de l’organisme a Brussel·les.

stats