Mèdia 01/07/2021

Les plataformes de 'streaming' estaran obligades per llei a finançar RTVE

L'avantprojecte de la Llei General de Comunicació Audiovisual proposa que les companyies abonin l'1,5% dels ingressos a Espanya

ARA
1 min
Netflix guanya un 48% més gràcies a la pandèmia

El govern espanyol planeja que les plataformes de streaming internacional que operen a Espanya, com ara Netflix i la HBO, contribueixin a finançar RTVE. Segons l'avantprojecte de llei audiovisual espanyola, que estarà sotmès a consulta pública fins al 12 de juliol i que s'ha de tramitar al Congrés de Diputats el primer trimestre del 2022, aquestes companyies hauran d'aportar l'1,5% dels ingressos anuals a Espanya al pressupost de la corporació pública de televisió. La llei audiovisual espanyola té per objectiu transportar la directiva europea sobre serveis de comunicació audiovisual.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per contra, l'avantprojecte estipula l'eliminació de la taxa del 0,9% dels seus ingressos que fins ara havien d'aportar les operadores de telecomunicacions, una obligació vigent des de fa una dècada arran de la legislació aprovada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Les teleoperadores quedaran exemptes d'aquesta obligació sempre que es comprometin a desplegar les xarxes 5G. Telefónica, Orange i Vodafone, que tenen les seves pròpies plataformes de televisió, sí que hauran d'abonar l'1,5% al qual estan obligats els serveis de streaming. A més, les operadores hauran de continuar pagant la taxa de reserva de domini públic radioelèctric, que s'incrementa de 410 a 480 milions d'euros.

L'avantprojecte també preveu flexibilitzar les fonts d'ingressos propis de RTVE a través de la comercialització de certes formes de publicitat, com ara patrocinis i publicitat al seu canal internacional o plataformes digitals.

L'avantprojecte de llei va ser rebut amb dubtes pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que al final del 2020 hi va presentar una bateria d'al·legacions. Una de les principals queixes del CAC és que l'avantprojecte no preveu cap contribució per a l'audiovisual català.

stats