15/09/2023

Portades que retraten les tres Espanyes

2 min
Portades del 15 de setembre de 2023.

BarcelonaHi ha dies que les portades dels diaris són un reflex bastant exacte del país o àmbit polític on es venen. En el cas d'aquest divendres 15 veiem, si el lector em permet la llicència, tres Espanyes: la d'esquerres, la de dretes i la catalana, que va al seu rotllo. La premsa d'esquerres, que bàsicament és El País, destaca a portada l'embolic del PP amb l'acte que volen fer contra l'amnistia a Madrid. "El PP rebaixa a míting el seu acte de Madrid per evitar Vox", titula el diari de Prisa. En canvi, en els diaris de la dreta el gran tema és l'expulsió de Nicolás Redondo Terreros del PSOE. "Sánchez purga Redondo Terreros per fer callar els crítics", diu l'Abc. "Sánchez intimida els crítics a l'expulsar del PSOE Redondo", titula El Mundo. Un lector extraterrestre trobaria que són dos mons completament diferents, sense connexió entre ells.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

I si aquest extraterrestre aterra a Barcelona, encara fliparà més perquè a les portades no hi ha ni rastre ni de PP ni de Redondo. A Catalunya el gran tema de portada (absent a Madrid) és la condemna a l'exconseller d'Interior Miquel Buch per posar una escorta a Carles Puigdemont. Tant l'ARA com La Vanguardia com El Punt Avui obren amb aquest tema. L'únic que no ho fa (però sí que ho porta a portada) és El Periódico perquè opta per un tema propi com és l'entrevista a la presidenta del sindicat Futpro.

El que es demostra és que a Madrid estan immersos en una lluita pel poder que té poc a veure amb el periodisme, perquè ¿quan ha estat condemnat a presó un exconseller d'Interior? Un repàs a les portades d'aquest divendres serveix per explicar la polièdrica realitat espanyola d'avui molt millor que moltes tesis doctorals o grans estudis sociològics. Hi ha dues Espanyes enfrontades i, en un racó, els catalans a la seva bola.

stats