Les productores volen que es redueixi la plantilla de TV3 si no s'amplia pressupost

Reclamen que es destinin menys diners a nòmines i més a complir el mandat de fer de "motor" de la indústria

Els productors audiovisuals catalans consideren que TV3 té una plantilla "absolutament desproporcionada" i "envellida", i que cal "redimensionar-la" per permetre que s'incrementin les inversions ens produccions associades. És la principal reivindicació que va fer aquest dimecres, al Parlament, el president de Productors Audiovisuals Federats de Catalunya (Proa), Raimon Masllorens, que hi va presentar una proposta de Pla Nacional de l'Audiovisual que té com a objectiu enfortir el sector.

"TV3 té un mandat que és ser el motor de la producció audiovisual", va subratllar Masllorens, que va plantejar també ajudes per a les empreses audiovisuals, com ara noves taxes en la línia de l’impost a les operadores d’internet, suport a les coproduccions internacionals o desgravacions fiscals per als rodatges.

Proa, una de les dues federacions d’empreses productores d’audiovisual catalanes, que representa 130 empreses i ocupa unes 11.000 persones, creu que "ha arribat el moment" de fer un pas en defensa d'un sector que, segons Masllorens, va perdre un 25% de les empreses i entre un 15 i un 25% dels treballadors entre el 2008 i el 2013, "i la cosa ha anat en augment els últims tres anys". Per això, els productors consideren que "ja s'han fet els deures" per adaptar-se a les noves circumstàncies econòmiques, i que ara cal buscar solucions externes.

En aquest sentit hi juga un paper clau la relació entre les productores i TV3. Per això, Proa ja ha convocat una reunió per al dia 6 de juny a la qual participaran representants dels partits i altres actors del sector en què està previst abordar el rol que ha de tenir TV3 en aquest àmbit.

Proa considera insostenible que al pressupost de TV3 el capítol de personal "suposi el 54%" de les despeses, mentre la inversió en produccions associades representa l'11%. Masllorens sosté que augmentar la producció associada fins al 30% seria el “mínim” desitjable per enfortir el sector de la producció audiovisual independent.

" No anem contra ningú –va subratllar–, però mentre aquest Parlament no prengui mesures seriosament no ens queda altra opció que dir que la plantilla de Televisió de Catalunya és absolutament desproporcionada d’acord amb el pressupost que té”, va sentenciar Masllorens, que tot i així va deixar clar que TV3 és "una televisió esplèndida a nivell de continguts i qualitat".