PERIODISME
Mèdia 09/05/2022

Els Pulitzer homenatgen la premsa local

Els guardons també reconeixen la feina dels periodistes ucraïnesos durant la invasió de Rússia

i
ALEJANDRA PALÉS
3 min
Un dels premis Pulitzer d’aquest any ha recaigut en Getty per la seva cobertura de l’assalt al Capitoli del gener del 2021.

BarcelonaEls periodisme de proximitat és moltes vegades el que millor explica la realitat pròxima als lectors. El palmarès dels premis Pulitzer d’aquest any, que es van atorgar aquest dilluns, va posar èmfasi en la premsa local i va atorgar alguns dels seus guardons més destacats a capçaleres com elMiami Herald, el Tampa Bay Times o el Chicago Tribune.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En la categoria de periodisme d’investigació el guanyador va ser el diari Tampa Bay Times per la sèrie de reportatges Poisoned, dels periodistes Corey G.Johnson, Rebecca Wollington i Eli Murray, que exposava els perills per toxicitat d’una fàbrica de Tampa que es dedica al reciclatge de bateries de cotxes. Amb els seus reportatges, els periodistes, que van dedicar dos anys a investigar la fàbrica, deixaven al descobert que els treballadors de la fàbrica, la majoria negres o immigrants, havien estat exposats a una neurotoxina.

El Miami Herald va guanyar el 23è premi Pulitzer de la seva història gràcies a la cobertura que va fer de l’ensorrament de l’edifici Champlain, en el qual van morir 98 persones. “Era una història que havíem d’explicar nosaltres perquè la gent i les famílies de Surfside que van ser colpejades per aquesta tragèdia inimaginable formaven part de la nostra comunitat”, va explicar la directora executiva del diari, Miranda Richardson, sobre el guardó a la millor cobertura de notícies d’última hora.

En la categoria específica de periodisme local es va premiar Cecilia Reyes del Chicago Tribune i Madison Hokings de l’entitat de control governamental Better Government Association.

Els premis també destaquen les peces que afronten explicar al gran públic temes complexos. En la categoria de periodisme en profunditat, el guanyador va ser la revista de divulgació científica Quanta Magazine i en especial la periodista Natalia Wolchover, que va ser distingida pel seu article sobre el telescopi espacial James Webb.

Guardons al ‘New York Times’

Tot i que hi va haver una important presència de capçaleres de proximitat, diaris considerats d’abast nacional als Estats Units també van ser premiats. És el cas del New York Times, que es va endur el guardó al millor reportatge nacional per un treball d’investigació sobre controls policials de carretera que han acabat amb la mort dels conductors aturats pels agents. La capçalera també es va endur el premi de la categoria internacional pel seu reportatge sobre els atacs aeris nord-americans en els territoris de l’Orient Mitjà, que han provocat nombroses morts de civils.

Salamishah Tillet, col·laboradora del diari, es va endur el premi en la categoria de crítica pels seus articles centrats en la comunitat negra dels Estats Units en àmbits com l’art o la cultura popular.

Per la seva banda, el Washington Post, un altre dels diaris considerats d’abast nacional, va guanyar el premi de servei públic per The Attack, un reportatge que examinava cronològicament els esdeveniments que van desembocar en l’atac al Capitoli. No és l’única història relacionada amb aquest moment històric que va ser premiada ahir pels Pulitzer: els fotògrafs de Getty van ser distingits per les imatges que van captar durant les protestes dels seguidors de Trump.

A més de premiar Getty, la categoria de fotografies de notícies d’última hora també va reconèixer la feina dels professionals de Los Angeles Times que van cobrir la sortida dels Estats Units de l’Afganistan.

En l’apartat de fotografia també es va reconèixer un grup de fotoperiodistes de Reuters per la cobertura de l’impacte del covid a l’Índia. Entre aquest grup de fotoperiodistes hi ha Danish Siddiqui, mort el juliol passat mentre era a la guerra de l’Afganistan. El jurat va destacar que es tracta d’unes imatges que troben l’equilibri entre la intimitat i la devastació.

El guardó a millor reportatge il·lustrat va ser per a Insider i el còmic de Fahmida Azim, Anthony Del Col, Josh Adams i Walt HickeyHow I escaped a Chinese internment camp [Com vaig escapar d’un centre d’internament xinès].

Els responsables dels premis Pulitzer van destacar que són moments difícils per als periodistes i van citar els professionals morts a la guerra d’Ucraïna però també en altres parts del món com ara Mèxic, un dels països més perillosos per fer aquesta feina, o l’Afganistan. De fet, ahir els Pulitzer van concedir un guardó especial als periodistes d’Ucraïna per la seva cobertura de la invasió russa del país. “Malgrat els bombardejos, segrestos, ocupació i, fins i tot, morts, han persistit en els seus esforços per oferir una fotografia precisa d’una realitat terrible”, va dir Marjorie Miller, administradora dels guardons.

Els premis, que s’entreguen des del 1917, són el llegat del periodista Joseph Pulitzer, que va morir el 1911 i va deixar una herència econòmica que va servir per establir els guardons.

stats