El director de TVE deixa el càrrec “per motius personals”

José Ramón Díez va presentar ahir la dimissió com a director de Televisió Espanyola, només un any i vuit mesos després d’haver accedit al càrrec, el 30 de juny del 2014. Durant la reunió que va celebrar al matí el consell d’administració de Radiotelevisió Espanyola (RTVE), Díez va explicar que plegava “per motius personals” i perquè té “altres horitzons professionals”, que no va precisar.

La seva baixa serà coberta provisionalment de manera conjunta pel president de RTVE, José Antonio Sánchez, i el cap de continguts i antena de TVE, Francisco Díaz Ujados, que segons fonts del consell mantindran aquesta responsabilitat com a mínim fins a conèixer el resultat del debat d’investidura de Pedro Sánchez que s‘ha de celebrar la setmana que ve, ja que en cas que el líder socialista fos escollit president del govern espanyol és molt probable que s’impulsés una renovació de la cúpula de RTVE.

D’altra banda, el president de l’ens va presentar ahir al consell d’administració la seva previsió de tancament de l’exercici 2015, que presenta unes pèrdues de 33,56 milions d’euros, malgrat que la corporació va complir l’objectiu de despesa previst al seu pressupost. RTVE demanarà a l’Estat una aportació extraordinària per compensar “la falta d’ingressos experimentada” durant l’any passat, tal com preveu la llei de finançament de l’ens. Sánchez va destacar que aquest és el millor resultat econòmic de la corporació des que va entrar en vigor l’actual model de finançament, el 2010. L’any passat, per exemple, RTVE va perdre 135 milions d’euros, i el 2013 s’havia tancat amb un dèficit de 113 milions. De cara a aquest any, el president manté el compromís d’assolir l’equilibri pressupostari.

Adéu als resums de la Lliga

Entre els acords adoptats ahir pel consell d’administració destaca la decisió de rescindir de mutu acord el contracte signat a principis de temporada amb la Lliga de Futbol Professional (LFP) que garantia a TVE l’exclusivitat dels resums dels partits de Lliga en obert. La decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) -confirmada per l’Audiència Nacional- de permetre a la resta de cadenes oferir resums de fins a 90 segons per partit -i no per jornada, com preveia inicialment la LFP- ha devaluat els continguts atorgats a TVE, ja que han deixat de ser exclusius, per la qual cosa la televisió pública ha decidit renunciar-hi. Aquest cap de setmana serà l’últim en què s’oferiran els resums.