INTERNET
Mèdia 15/12/2020

Què està passant a Twitch?

La plataforma de 'streaming' propietat d'Amazon acaba l'any amb xifres rècord i es consolida com l'entorn hegemònic de la Generació Z

i
Jordi Garrigós
3 min
Ibai Llanos amb el cantant C.Tangana

BarcelonaFa setmanes la presentadora d'esports del telenotícies de TV3, Marta Bosch, explicava el fitxatge de Marc Gasol per Los Angeles Lakers: "En una entrevista amb un youtuber, el petit dels Gasol ha confirmat el traspàs". La frase, aparentment inofensiva, va rebre la resposta instantània del realitzador Marc Lesan al seu compte de Twitter: "A TV3 parlen d'Ibai Llanos com un youtuber. Explica una mica el salt generacional als mitjans". La denúncia reflecteix una sensació generalitzada entre molts joves: els streamers són ficats tots al mateix sac i no reben la importància i consideració que mereixen.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els creadors de contingut digital són un fenomen d'audiència que es compta per milions i la seva obra reformula no només la manera d'entendre l'oci dels adolescents i el paper dels mitjans tradicionals, sinó també la manera que tenen de relacionar-se entre si i amb l'actualitat. L'element vertebrador del moviment és Twitch, la plataforma on es troben i el fortí d'una generació de comunicadors nascuda a internet.

Què és Twitch?

El lloc de trobada dels adolescents

Definició fàcil: és una plataforma streaminggamerstreamers

Rubius al seu canal de Twitch

Qui hi ha a Twitch?

Hi ha milions i milions de persones

La mitjana d'espectadors ha arribat a ser de 2,5 milions al dia i el mes d'abril passant van sumar quasi 1.800 milions d'hores vistes, que és la seva vara de mesurar audiències. L'edat mitjana del consumidor se situa entre els 15 i els 25 anys, agafant com a referència la franja de la majoria de jugadors d'eSports.

Tenir una segmentació tan marcada fa que entre les anteriors generacions no es conegui ni què és Twitch, ni per què serveix i molt menys com s'ho fa per aconseguir els pics d'audiència milionaris que presenta cada mes. El confinament ha fet esclatar la plataforma a l'Estat, on ha augmentat l'audiència un 75%.

Per què Twitch, si ja existia YouTube?

Els nous comunicadors són aquí

Està enfocat exclusivament al directe, tot al contrari que la plataforma de Google, que se centra en vídeos que no acostumen a superar els deu minuts. Twitch està pensat per veure continguts i comentar-los al moment, i per això hi té molta importància el xat. "La gent que entra a Twitch és per estar-s'hi, com a mínim, un parell d'hores", explica David

Una de les claus del creixement ha sigut la migració de youtubers molt populars cap a la plataforma. El motiu és purament econòmic. Ras i curt: a Twitch fan més diners. Fa anys que YouTube reparteix els beneficis que genera la publicitat, mentre que els streamers de Twitch hi guanyen amb cada subscripció que fan.

Una partida en directe amb Ibai, Kun Agüero i Thibaut Courtois

Quines són les seves estrelles?

Ibai Llanos, el gran referent

Els canals més populars són els dels creadors que combinen el vídeo de RubiusAuronplayTheGrefg

gamerIbai Llanosinfluencerstreamer

Marc Gasol entrevistat per Artau Pascual al canal 'Esmaixada.cat'

Per què s'hi acosten els famosos?

C. Tangana, Ricky Rubio, Kun Agüero

L'auge de la plataforma és magnètic per a estrelles de l'esport i la música, que no dubten en concedir entrevistes exclusives amb streamers o aparèixer jugant a videojocs a les seves emissions.

El rei torna a ser l'Ibai, que comparteix partides amb Kun Agüero, Thibaut Courtois i Neymar Jr i que ha fet entrevistes a C. Tangana, Ricky Rubio o la ja esmentada a Marc Gasol. El pivot de Sant Boi també va ser entrevistat per un canal de Twitch en català, Esmaixada.cat. "Twitch i les plataformes de streaming aporten uns estímuls diferents", explica Artau Pascual, responsable de la trobada amb Gasol: "Anant a aquestes plataformes troben un punt innovador que els ajuda a deixar-se anar", explica. Pot ser una tendència que es consolidi? De moment el jugador de bàsquet ja ha avisat que li agrada "molt més" fer entrevistes amb streamers que no pas amb mitjans tradicionals.

Famosos a banda, la proliferació de canals a Twitch és mundial. La NBA hi té un canal i aquest mateix dimarts l'ha obert el Barça. Donald Trump en tenia, però li van suspendre.

Hi ha escena en català?

Construint una comunitat

"Amb el confinament Twitch va créixer moltíssim a Catalunya, hi va haver moments de vint nous canals al dia", explica David CreadorsTvstreamerDev.Id, en la seva faceta de streamer

L''streamer' català Dev.Id
stats