Ràdio

'El món a RAC1' i 'Joc de cartes', premis Ondas 2022

Andreu Buenafuente ha estat guardonat com a millor presentador de televisió

3 min
Jordi Basté

BarcelonaEls premis Ondas 2022 tindran molt accent català. Ràdio Barcelona ha anunciat aquesta tarda el veredicte del jurat de la 69a edició dels premis que guardonen els professionals i els programes més destacats de l'àmbit comunicatiu espanyol. Aquest any els guardons han reconegut diversos projectes catalans. El matinal El món a RAC1, que és líder ininterromput de la ràdio catalana des del 2009, ha estat premiat com a millor programa de ràdio de tot l'estat espanyol. Aquest serà el tercer Ondas que recollirà Jordi Basté, editor i presentador del magazín. Poc després de fer-se pública la notícia, el periodista explicava al Versió RAC1 de Toni Clapés que el premi també és un reconeixement a tots els treballadors imprescindibles per fer el programa, com ara "tècnics, productors i guionistes".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció al programa de Clapés, Basté ha explicat que una de les primeres persones en les quals ha pensat quan ha sabut que rebrien el premi ha estat Eugeni Sallent, que va ser director de RAC1 entre el 1999 i el 2012 i que, segons el periodista, va ser el primer responsable de la ràdio privada que va confiar en ell. "Sempre dic que la temporada que ve ho deixo, i porto 16 anys", ha dit Basté, que també ha esmentat les seves filles en els agraïments pel premi. El jurat dels Ondas ha destacat que El món a RAC1 és un espai que "trenca les cotilles dels programes matinals", i ha elogiat el fet que la seva escaleta "es desmunta" en funció de l'actualitat de manera natural.

En l'àmbit radiofònic també hi ha hagut reconeixement per a un altre comunicador català, Carles Francino, que actualment presenta La ventana a Cadena SER. Francino, que ha rebut el premi a la trajectòria professional, ha sabut que havia rebut l'Ondas en directe mentre feia el programa, l'espai on tradicionalment s'anuncien els guanyadors.

Guardons televisius amb toc català

Els professionals catalans també estan molts presents en les categories de televisió. El concurs gastronòmic Joc de cartes, presentat per Marc Ribas, ha estat premiat com a millor programa de televisió de tot l'Estat. El cuiner, una de les cares més visibles de la televisió pública catalana, ha reconegut sentir-se sorprès pel premi. "És un programa en el qual, cada any, intentem afegir elements nous. També en sabem més, així que, quan estem a punt d'arrencar-lo, ens venen ganes de fer més coses. Per exemple, ara que veiem els programes que hem gravat, ja estem pensant com podem millorar la temporada següent. Estic superorgullós de poder formar part d'un equip tan brutal com el del Joc de cartes", declarava a aquest diari.

El premi al millor presentador de televisió ha sigut per a Andreu Buenafuente per Late motiv, que es va acomiadar dels espectadors el desembre del 2021. L'humorista ha assegurat que el programa li va canviar la vida i li va permetre reenamorar-se de la televisió. "Vam poder dur a la pràctica la nostra idea, segons la qual ser moderns era ser clàssics. Per això vam fer un late clàssic, amb respecte pels convidats, amb bona comèdia, amb bona música en directe, amb un tractament no odiós de la comèdia, però al mateix temps reivindicatiu i amb entreteniment. Així que, més enllà de la vanitat, em fa molt feliç per l'equip, perquè allò tan especial ho vam fer durant mil nits cent persones", ha remarcat a l'ARA.

El guardó al millor documental ha estat per a la producció 800 metros, de Netflix i Elías León, que explicava els atemptats a Barcelona i Cambrils. Una de les periodistes d'investigació que està darrere d'aquest projecte és Anna Teixidor, reportera de TV3 i una de les grans especialitzades en l'atac terrorista que va patir Catalunya el 2017.

El millor programa d'entreteniment de televisió d'aquesta edició dels Ondas també té lligams catalans. Es tracta del longeu concurs Saber y ganar, que es grava als estudis de TVE a Sant Cugat i que des de fa més de 25 anys presenta Jordi Hurtado.

Pel que fa a la ficció televisiva, els premis han estat repartits. El guardó a millor comèdia se l'ha endut la veterana La que se avecina, de Telecinco i que també es pot veure a Amazon. El premi a millor drama ha anat a parar a l'arriscada Cardo, una producció d'Atresmedia creada per Ana Rujas i Claudia Costafreda que s'endinsa en la vida descontrolada i sense esperança d'una noia de Madrid. La sèrie, que es pot veure a Atresplayer Premium, ja està preparant una segona temporada.

En l'apartat d'interpretació s'ha premiat la feina d'Elena Rivera en tres sèries diferents: Alba, Los herederos de la tierra i Sequia. El guanyador del premi a millor actor ha sigut Javier Cámara per la seva actuació a la comèdia Venga Juan.

stats