05/01/2022

Un regal d'aniversari d''El Mundo' per a Joan Carles

2 min

Els reis passen un dia abans per can Joan Carles, ja que el 5 de gener és el seu aniversari. Els diaris solien felicitar-lo amb alguna portada llepa, però últimament ja només li dispensaven carbó (a manca de petroli). Com que fer anys és anar rebaixant expectatives, les de l'emèrit consisteixen ara ja només en poder passar el que li quedi de vida en el país on va regnar, però allò de la dignitat. El Mundo, com a present, l'obsequiava amb una enquesta d'or, encens i mirra. "La majoria vol que torni l'emèrit, però ja sense honors", diu la portada, a compte d'una d'aquestes molt mal·leables enquestes. Un 61% es posiciona a favor del retorn però, dins d'aquest bloc, són minoria els que demanen que doni explicacions. Quan es creuen les dades amb les de record de vot, es fa palès que el tiquet de tornada l'avalen PP, Vox... i Ciutadans. A banda de demostrar, un cop més, que el suposat caràcter progressista o esquerranós dels taronges era un enganyifa, cal reconèixer al diari el mèrit d'haver trobat encara votants de Cs a qui preguntar. Ja veuran, la factura telefònica, aquest mes.

Joan Carles I en una imatge d'arxiu.

L'editorial, per aquelles casualitats de la vida, demana justament el mateix que suggereix l'enquesta pagada pel diari: el retorn de Joan Carles, però amb una estirada d'orelles, que no es digui que a Espanya hi ha impunitat per als poderosos. El text és un festival d'eufemismes, com quan diu que no ha pogut venir "per motius de diversa índole" o que la seva reputació s'ha vist "enterbolida". Hi he trobat a faltar que digués "por unos asuntillos". Tot un regal, per bé que en el fons està tenyit d'un aire mortuori, ja que es nota que han activat l'operació de positivar el seu llegat, pel que pugui passar.

PS. Pensant-hi millor, ja sé per què els Reis de l'Orient passen per casa de Joan Carles un dia abans que la resta. No venen en camell, sinó en AVE.  

stats