Llibertat d'expressió
Mèdia 21/09/2022

La revista 'Mongolia' portarà a Europa la sentència que l'obliga a indemnitzar Ortega Cano

El Tribunal Constitucional no ha acceptat el recurs contra la sentència que condemna la revista a pagar 40.000 euros a l'extorero

2 min
L'extorero Ortega Cano en una imatge d'arxiu / EFE

BarcelonaLa revista satírica Mongolia s'ha proposat portar a la justícia europea la condemna que l'obliga a pagar a l'extorero José Ortega Cano una indemnització de 40.000 euros per haver utilitzat la seva imatge en uns cartells del 2016 que promovien un espectacle de la publicació a Cartagena (Múrcia), ciutat natal de l'exmatador. En aquell pòster es podia veure el viudo de Rocío Jurado amb un cos de marcià i la cara afegida a sobre amb Photoshop. De la cara en sortia una bafarada que portava escrita la cèlebre frase que va pronunciar ell el dia del casament de la filla gran de la cantant, Rocío Carrasco: "Estamos tan a gustito". També incloïa el missatge "Divendres de dolors... dissabte de ressaca", una frase que faria referència als problemes amb l'alcohol que ha tingut Ortega Cano.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La decisió de Mongolia arriba després que avui el Tribunal Constitucional hagi rebutjat el recurs presentat per la revista contra la sentència del Suprem que va confirmar la condemna per vulnerar el dret a l'honor de l'extorero. El Suprem va considerar que la publicació va incórrer en un delicte perquè va fer "escarni" d'una "addicció del demandant a les begudes alcohòliques, i va reviure així un episodi de la seva vida pel qual ja havia complert condemna, atemptant contra la seva dignitat". El tribunal es referia a la condemna de dos anys i sis mesos que l'Audiència Provincial de Sevilla va imposar a Ortega Cano per conduir sota la influència de begudes alcohòliques, conducció temerària i homicidi per imprudència greu per causar un accident de trànsit que va matar una persona.

Mongolia defensa que el seu fotomuntatge es "basa en fets certs", motiu pel qual ara anirà a la justícia internacional. La revista assegura que ja ha abonat la multa i els costos del procediment, una suma que excedeix els 70.000 euros i que, detallen, va posar en perill el projecte editorial. Per poder pagar, Mongolia va fer una campanya de micromecenatge entre els seus lectors.

La revista assenyala que la sentència és "un precedent gravíssim que suposa un retrocés enorme per a l'exercici de la sàtira a Espanya i una invitació a l'autocensura dels creadors". A més, afegeix, ha decidit portar el cas als tribunals internacionals per "blindar un terreny de joc per a l'exercici de la sàtira a Espanya que sigui equiparable al de les principals democràcies occidentals" i adverteix que "la llibertat d'expressió està en risc a Espanya".

stats