07/11/2015

‘La Riera’ s’acabarà aquest juliol

3 min
La sèrie tancarà amb vora 1.400 capítols: serà la segona més llarga de TV3, després d’El cor de la ciutat, que va arribar als 1.906.

BarcelonaQuan es va presentar La Riera, a finals de l’any 2009, els seus responsables la van dimensionar com un serial que duraria dues temporades, tres com a màxim. Però l’èxit aconseguit ha fet que el culebró s’hagi estirat fins a una setena temporada, que, tal com va confirmar ahir TV3, ara sí que serà l’última. Els fogons de Can Riera seguiran cremant, però, fins al juliol, i ja serà al setembre quan la televisió pública estrenarà la seva nova sèrie de sobretaula.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La direcció de TV3 ha pres la decisió de posar punt final a la sèrie abans que notés més el desgast i l’esgotament. De fet, ja fa tres anys que es posava sobre la taula el seu final a cada inici de temporada, però diversos factors -entre els quals els econòmics, ja que posar en marxa una nova sèrie comporta un sobrecost- havien posposat la decisió.

En aquesta setena temporada La Riera ha renovat trames i personatges, però tot i això acusa un lleuger descens d’audiència. Des de principi de curs, la veuen de mitjana uns 392.000 espectadors a TV3, un 21,7% dels que a aquella hora miren la televisió. La sisena temporada, en canvi, es va tancar amb una mitjana de 413.000 espectadors i una quota de pantalla del 22,3%. Amb tot, el serial continua liderant la seva franja d’audiència i, en aquestes dues últimes setmanes, ha viscut un moment dolç que l’ha fet pujar fins al 26% de share. El seu millor moment va ser el curs 2012/2013, quan es va enfilar fins als 499.000 seguidors i un 24,9%. La sèrie es pot veure també a les 21.20 h al canal 33, on la quota de pantalla mitjana actual és del 2,3%, que gairebé dobla la mitjana del canal.

Més enllà de les xifres d’audiència, La Riera rep també bona nota en el panel que elabora l’empresa GFK, amb un grup estable d’usuaris que valoren els programes. El serial va arrencar amb un 7,3 i ha anat pujant cap al notable alt fins a arribar al 7,9 que ha pogut mantenir en les últimes tres temporades.

El director de la sèrie, Esteve Rovira, creu que ha sigut una “sàvia decisió”. En conversa amb l’ARA, explica que “és millor deixar-la en un punt àlgid que no pas que es mori a poc a poc”. “Això ens permet, aleshores, donar el relleu més fàcilment a la nova sèrie que hagi de venir”, explica.

De moment, encara queden uns 140 episodis per a una ficció que haurà durat prop de 1.400 capítols. “Ara posarem tota l’empenta per arribar a un final de temporada explosiu”, afirma Rovira. Entre les trames que cal resoldre hi ha la venjança del Claudi, el futur de la fonda i la secular mala sort del Lluís. La sèrie passarà a la història com la segona més longeva de TV3, després dels 1.906 capítols que, al llarg de deu temporades, va tenir El cor de la ciutat.

Una de les aportacions més rellevants de La Riera haurà sigut la renovació tecnològica. Gravada en alta definició i format 16/9, la millora en la qualitat d’imatge va ser evident i va marcar una diferència amb les sèries que l’havien precedit, que disposaven d’uns recursos d’il·luminació i fotografia més ajustats. Rovira reivindica també que la sèrie hagi servit de plataforma per a nous actors: “És una de les nostres missions de servei públic”.

El món de la parella, en el nou serial

El secretisme envolta la nova sèrie de TV3 que ha d’ocupar les sobretaules del canal quan La Riera plegui veles. El departament de dramàtics de TV3 compta amb diverses bíblies -resums que expliquen les grans línies argumentals d’una ficció-, tot i que, segons ha pogut saber l’ARA, la que té més possibilitats posa l’èmfasi en les qüestions matrimonials i de parella. La intenció és que es visualitzi un canvi respecte de la seva predecessora.

stats