18/04/2022

Sobre Rihanna i un tuit de matrícula d’honor

2 min

Aquest Divendres Sant, mitjans de mig món i confessions diverses comunicaven als seus lectors la separació de la divina Rihanna i la seva parella, el raper amb nom de contrasenya de dificultat mitjana A$AP Rocky. Ella està embarassada de vuit mesos, la qual cosa afegia pebre a la notícia i suggeria santíssimes trinitats. Al cap d’unes hores, tot quedava en un no-res. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En el món rosa, és habitual que es publiquin rumors. El lector accepta un punt d’especulació, en nom de la salsa, que en altres àmbits no toleraria. I, al final, els grans mitjans del safareig (no els que van a roda, sinó els que aixequen temes propis) tenen prou recursos i xarxes d’informants per encertar-la la majoria de les vegades. Però amb Rihanna no era el cas. Com que estava de guàrdia, em vaig dedicar a fer una mica d’anatomia forense sobre quin havia sigut l’origen de la notícia. I si vaig estirar bé el fil, tot venia d’un tuit d’algú que –sense ser part del business ni esgrimir relació directa amb els protagonistes– assegurava que la ruptura era un fet. Aquest missatge va ser recollit pel portal XXL, que no és pas del cor sinó musical, centrat en el hip-hop i múltiples derivats. I, a partir d’aquí, altres mitjans se’n van fer ressò i la bola es va anar fent grossa. I es va convertir en TT de Twitter. La parella (i la presumpta tercera en discòrdia) han desmentit l’afer. I cada petita novetat ha alimentat la roda del hàmster i s’ha convertit en una nova notícia pescaclics fonamentada (segons sembla) en el no res. O en un tuit (ja esborrat) d’un passavolant. Abans, els portals com TMZ almenys es molestaven en citar “fonts de l’entorn”. Crec que marca un salt qualitatiu. I que accentua la tendència acrítica de massa mitjans de repicar temes acríticament. 

El tuit que va iniciar el rumor sobre la suposada separació de Rihanna i A$AP Rocky.

Un dels exercicis que encarrego cada any als meus alumnes de la Universitat Pompeu Fabra és que s’inventin una fake news i, sobretot, que m’expliquin per què creuen que la seva proposta es podria fer viral i com ho farien per estimular la seva difusió (diguem-ne) espontània. En el cas improbable que el tuitaire que va iniciar la metxa llegeixi aquest article, pot passar a recollir la matrícula d’honor i unes braves, a la salut de Rihanna i família. 

stats