Ficció
Mèdia Sèries 27/01/2023

'Bojos per Molière', un cant d'amor al teatre amb l'esperit de 'Merlí'

Héctor Lozano torna a TV3 amb la història d'un grup d'alumnes de l'Institut del Teatre

3 min
Elisabet Casanovas i Albert Salazar en una escena de 'Bojos per Molière'

BarcelonaDe la filosofia al teatre. Les nits de dilluns a TV3 estaran ocupades des d'aquesta setmana per Bojos per Molière, una sèrie amb tints nostàlgics que se centra en sis alumnes de l'Institut del Teatre durant el 1997. Darrere del projecte hi ha Héctor Lozano, artífex de Merlí, un dels grans èxits de la ficció de la televisió pública. El creador ha recorregut ara als records dels anys que va passar estudiant direcció escènica i dramatúrgia a l'Institut per crear "una història senzilla i propera". La sèrie debuta amb l'emissió dels dos primers episodis aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Bojos per Molière té un caràcter marcadament optimista i posa el focus en les il·lusions dels seus protagonistes. "Va d'uns joves que tenen ganes d'aprendre, tenen ganes de formar-se i esforçar-se. Saben que amb esforç potser podran dedicar-se a una cosa tan complicada com és viure del teatre. Crec que el valor de la formació és molt important", detalla Lozano. Defensa que és una sèrie amb la qual molta gent es pot sentir identificada encara que no formin part del món del teatre.

El creador recorda que la història de Bojos per Molière va néixer mentre estava escrivint un altre projecte i va pensar un personatge amb el qual no sabia ben bé què fer. "Vaig pensar «I si entra a l'Institut del Teatre?», i aleshores em vaig adonar que hi havia més una sèrie que no pas una trama secundària. M'interessava convertir allò en el que ha sigut Bojos per Molière", explica el guionista. Lozano reconeix que la nova ficció de TV3 té un alt contingut personal. "Quan em toca de prop, escric millor", afegeix. De fet, per poder reproduir la seva experiència a l'Institut, la sèrie s'ha rodat a l'antiga seu, situada al carrer Sant Pere Més Baix. "Per als que ens vam formar allà, rodar a l'antiga seu ha estat un retrobament xocant. Aquell espai conserva la memòria de molta gent que ha viscut amb passió una vocació que aleshores era difícil d'entendre", confessa.

Actors amb formació teatral

El component personal de la sèrie no només afecta el creador sinó també bona part dels actors, molts ells exalumnes de l'Institut del Teatre. És el cas d'Elisabet Casanovas, que repeteix amb Lozano després de Merlí. Ella interpreta la Kàtia, una noia de 25 anys que quan està a punt d'acabar la carrera de veterinària decideix presentar-se a les proves d'accés de l'Institut del Teatre. "El que m'agrada de la sèrie és que reivindica el teatre com un ofici. En el moment en què estem, amb tanta informació i plataformes a l'abast, és molt xulo reconnectar amb la massa mare de tot plegat", assegura l'actriu, que no deixa d'encadenar treballs (fa uns mesos va estrenar La ruta, a Atresplayer).

La Kàtia tindrà els seus estira-i-arronses amb el Ferran (Albert Salazar), un estudiant de primer curs d'interpretació que és fill d'un actor de renom, Arnau Bonamusa (Pere Arquillué). L'aspiració del noi és emular la trajectòria del seu pare, i està convençut que té el talent per aconseguir-ho. El seu caràcter responsable i treballador xocarà amb el de la Kàtia, molt més arriscada i espontània.

La colla de Bojos per Molière es completa amb l'Eloi (Ferran Rull), el Rem (Alejandro Bordanove), la Júlia (Martina Roura) i el Víctor (Marc Balaguer). Durant el seu pas per l'Institut del Teatre, tots ells viuran experiències que els canviaran la vida. L'Eloi i el Rem, per exemple, són dues cares de la mateixa moneda: tots dos són gais, però ho viuen d'una manera molt diferent. El primer ho amaga a la seva família, mentre que el segon no pensa consentir que ningú li digui com ha de viure la seva vida.

Tot i que el focus està posat en els personatges joves, els adults també tenen el seu pes. Lozano ha comptat amb cares molt conegudes de la ficció i el teatre català, com ara Jordi Martínez, Carme Pla, Boris Ruiz o Rosa Gàmiz. "Ha estat una experiència molt emocionant. La sèrie és com un homenatge. Quan llegia els guions s'assemblaven molt als records que jo tenia de la meva promoció de l'Institut del Teatre", explica Gàmiz. Va ser durant el seu pas per l'institut quan ella i Mamen Duch, Míriam Iscla, Carme Pla i Àgata Roca van fundar la companyia T de Teatre. L'actriu interpreta la mare de l'Eloi, que desconeix que el seu fill és homosexual i que ha deixat la carrera d'humanitats per estudiar dramatúrgia.

Bojos per Molière és un cant d'amor als escenaris i l'ofici d'actor, una declaració d'intencions que queda clara en l'inici del primer capítol, estructurat com un joc metateatral. "Unir el llenguatge teatral i televisiu era un repte per a mi", assegura Lozano.

stats