Sèries

'La casa de papel' entona el seu 'Bella ciao'

La sèrie, un fenomen mundial, estrena els seus últims cinc capítols

3 min
Els personatges de Sierra i El Profesor encarnen el duel final de la sèrie

BarcelonaTot i que La casa de papel ha anat perdent pel camí de les seves temporades el suport de la crítica, i de part del seu públic original, l'estrena del seu tram final segueix constituint un fenomen televisiu de primer ordre. Els cinc primers episodis d'aquesta cinquena temporada van batre alguns rècords. La sèrie va convertir-se en la més vista de Netflix a tot el món i la seva demanda, segons dades de la consultora Parrot Analytics, va superar en 80 vegades l'interès mitjà que generen les ficcions de les plataformes. Aquest divendres arriba el torn dels cinc últims episodis, els que clouran la trajectòria del fabulós atracament al Banc d'Espanya, perpetrat per la banda del Profesor i els seus companys amb noms de ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Després de més de cent hores tancats, amb l'objectiu de fondre les reserves d'or i emportar-se-les d'una manera imaginativa, l'exèrcit ha decidit intervenir en l'assumpte. Això vol dir que salvar els ostatges ja s'ha deixat de considerar la primera prioritat i que es comencen a assumir danys col·laterals i víctimes civils. La banda sempre ha jugat amb el suport popular que rebia, ja que les seves actuacions no causaven dany aparent als ciutadans individuals. Però a mesura que s'acosta el desenllaç les apostes pugen. I la mort d'un dels personatges centrals en l'últim episodi provoca que els ànims, en el si de la banda, estiguin a punt d'esclatar.

"Ha sigut especialment dur per diversos motius. Més enllà de la tralla de filmar tota l'acció de la cinquena temporada i l'exigència interpretativa, hi ha la part emocional de saber que estàs rodant l'última, i això es fa dur", explica Álvaro Morte, que admet haver plorat "com si s’hagués d’acabar el món" quan va acabar de rodar la seva temporada. "En el seu moment vaig tenir el meu dol amb el fet de deixar de ser El Profesor, al final de la segona temporada, quan semblava que la sèrie s'acabava. Reprendre'l va ser una alegria i jo m'ho he pres com una segona oportunitat. Per tant, no des del patiment, sinó des del gaudi de tenir més temps amb el personatge". La sèrie, efectivament, va viure una primera etapa a Antena 3. No va ser fins que Netflix la va comprar i muntar de nou que es va enlairar fins a convertir-se en un èxit mundial.

A l'altra banda, com a gran antagonista, hi ha Sierra, l'agent de la policia que ha començat a córrer en solitari després de denunciar les autoritats. El seu estat d'ànim, en canvi, va ser ben diferent del de Morte: "Jo em sento molt bé, quan acaba tot. No soc gaire sentimental. Es pot malinterpretar com si no m'agradés estar amb els companys, però és que no tinc enyorança. Soc molt pràctica", detallava. En aquest desenllaç, Nimri viu un cara a cara amb El Profesor. Els dos personatges són cervells musculats, capaços de moure peces a moltes jugades vista. "El meu personatge d'Alícia Sierra és qui està intentat fer l'escac i mat contra Magneto. Però en l'intent d'acabar amb el contrari, en els escacs, sovint et descobreixes a tu mateixa".

Adrenalina i llàgrimes

Durant la presentació d'aquest tram final, la guionista Esther Martínez Lobato, cocreadora juntament amb Álex Pina, es referia al vertigen d'haver de firmar un final digne del seguiment concitat per la sèrie. "Aquests últims cinc capítols són una mica diferents, perquè estem acabant un viatge que ha sigut molt llarg, molt rocambolesc, ple d'aventura i emoció. Volíem acabar bé les històries dels personatges i donar-los pista per a les seves emocions i tot el que han patit", detallava. I admetia que en aquests episodis hi ha moltes picades d'ullet a la mateixa narrativa interna de la sèrie. "És una temporada més orgànica, amb una solidesa molt completa", afegia Pina, que subratllava l'equilibri entre adrenalina i emocionalitat.

La presentació del final de la sèrie, d'altra banda, va tenir també una petita derivada social: l'actriu Esther Acebo, que interpreta el personatge d'Estocolmo, va assistir a l'acte amb un vestit ajustat negre que evidenciava el seu embaràs. Tot i que no se li coneix parella oficial, la premsa rosa li atribueix una relació amb el també actor Alejandro Tous.

Berlín tindrà el seu 'spin-off'

Els productors de La casa de papel han volgut mitigar la pena dels fans amb la confirmació del rumor que s'arrossegava des de feia un temps: hi haurà spin-off de la sèrie. Se sap també que el protagonista serà el personatge conegut com Berlín i interpretat per Pedro Alonso, un dels actors més aplaudits de la sèrie. Això sí: caldrà esperar, ja que aquest nou títol no arribarà fins al 2023. Germà del Profesor, i exquisit planificador d'atracaments, Berlín va perdre la vida ja fa unes quantes temporades, però ha seguit present a la sèrie gràcies als flash-backs. En el seu anunci oficial, els creadors escrivien: "Per entendre el final cal començar des del principi. L'univers de La casa de papel continua". De fet, ja a la sèrie original s'han explicat els conflictes d'un personatge vellutat en les formes però amb uns esclats de violència imprevisibles.

stats